fbpx
Kanta-Häme

Poliisi ei epäile virkamiesten valehdelleen

Tutkintapyyntö, joka sivusi M-Componentsia ja Kiinteistö oy Moreeni-Metallia, ei johda esitutkintaan.

Tutkintapyynnön teki jo vuoden 2012 syksyllä Kari Ilkkala, joka ei vielä tuolloin ollut kaupunginvaltuutettu.

Hän epäili virkamiesten, mm. apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon ja silloisen talous- ja hallintojohtajan Ismo Uusitalon sekä M-Componentsin toimitusjohtajan Juhani Lemströmin antaneen tahallaan väärää tietoa luottamuselimille Kiinteistö oy Moreeni-Metallin asioissa. Lisäksi hän arvioi, että M-Components on aiheuttanut huomattavaa vahinkoa Moreeni-Metallille ja kaupungille.

Tutkinta siirtyi ensin Kanta-Hämeen poliisilta Päijät-Hämeeseen ja sieltä edelleen keskusrikospoliisille. Nyt krp on ilmoittanut asianosaisille, ettei se näe syytä aloittaa asiassa esitutkintaa.

– Poliisilta kului 33 kuukautta todeta, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta, Ilkkala hämmästelee.

Hän ei tietenkään ole tyytyväinen.

– Se on monimutkainen asia, enkä ryhdy tässä sitä nyt julkisesti setvimään. Poliisi on kuitenkin jättänyt aivan keskeiset asiat tutkimatta.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ei vieläkään ymmärrä, miksi rikosilmoitus aikoinaan tehtiin.

– Se oli niin täysin käsittämätön. Asian esittelikin aikoinaan kaupunginjohtaja Tapani Hellstén, enkä minä. Kukaan ei varmasti anna tahallaan väärää tietoa luottamusmiehille.

Kaupungilla on useita muita samantyyppisiä hankkeita.

Ilkkala ei ole ehtinyt pohtia, voiko tapauksessa vielä jotenkin edetä.

– Palautetta aion ainakin poliisille antaa.

Kyse on Kiinteistö oy Moreeni-Metallin lainasta, jolle kaupunki myönsi 80 prosentin takauksen. Lainalla rahoitettiin 2000-luvun alussa rakennetun teollisuushallin laajennusta vuonna 2012.

Kiinteistöyhtiö on perustettu omistamaan ja hallinnoimaan M-Componentsin tarpeisiin tehtyä hallia. Konepajayhtiö omistaa kiinteistöyhtiöstä 90 prosenttia ja kaupunki 10 prosenttia.

Kaupungin takausvastuu on 1,145 miljoonaa euroa. Takauksen hyväksyi silloinen kaupunginvaltuusto syyskuussa 2012 äänin 45-14. Vähemmistöön jääneet olisivat halunneet palauttaa asian uuteen valmisteluun.

Nyttemmin M-Components on jättänyt hakemuksen yrityssaneeraukseen, johon se alkukesästä pääsikin.

– Kaupungin riskit ovat kasvaneet. Moreeni-Metallilla on velkoja, joita sillä ei vuokrasopimuksen mukaan toimien pitäisi olla. Yhtiön velat ja takaus ovat kaupungille riski, jos yhtiö päätyy kaupungin syliin, Ilkkala muistuttaa.

Isosuo teki loppuvuodesta 2012 ikään kuin vastavetona poliisille tutkintapyynnön Ilkkalasta. Isosuo katsoi, että Ilkkala oli syyllistynyt laittomaan ilmiantoon ja törkeään kunnianloukkaukseen.

Tämä tutkinta ei ole vielä edennyt, koska se on odottanut ratkaisua ensimmäiseen, Ilkkalan tekemään tutkintapyyntöön. HÄSA

Menot