Kanta-Häme

Poliisi epäilee Sunny Carin joutuneen huijauksen uhriksi

Poliisi epäilee Sunny Car Centerin ja sen rahoittajan joutuneen huijauksen uhriksi. Poliisi pysäytti Sunny Car Centerin 336 000 euron rahansiirron.

Sunny Car Center lähetti rahat auttamaan autokaupan keskuksen rahoitusta Sambian entisen presidentin leskeltä Regina Chilubalta. Chiluba on nimetty yhdeksi autokaupan jättikeskuksen rahoittajaksi.

– Poliisin tietoon tuli seikkoja, että kuvioon saattaa liittyä huijaus. Ilmoitimme asianomaisille, että heidän on mahdollista saada rahat takaisin, Hämeen poliisin rikoskomisario Jari Uotila kertoo.

Sunny Car Center ja sen rahoittaja ilmoittivat kuitenkin, että he haluavat edelleen maksaa rahat.

– He ottivat riskin, Uotila sanoo.

Uotila sanoo, ettei poliisi tiedä, kenelle rahat osoitettiin. Sunny Car Centeristä kerrotaan, että he asioivat Mark Wilson -nimisen henkilön kanssa.

Vaatimus ei… ollut yllätys

Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoma kertoo Hämeen Sanomille, että hän on tavannut useita kertoja Mark Wilsonin. Hän sanoo varmistaneensa, että Wilson edustaa Regina Chilubaa.

Ritaluoma kertoo, että Wilson ilmoitti heille heti, että rahoituksen järjestämiseen liittyy kuluja. Vaatimus 336 000 euron lähettämisestä ei tullut siten millään tavalla yllätyksenä Sunny Car Centerille.

Ritaluoma on neuvotellut noin 30 miljoonan euron rahoituksesta Regina Chilubalta. Ritaluoman mukaan Chiluban varojen siirto edellyttää Britanniassa tuomioistuimen lupaa.

Sambian valtio on jäljittänyt Regina Chiluban varoja ja vaatinut niiden palauttamista maahan. Presidentti Frederick Chiluba kuoli vuonna 2011. Regina Chiluban mukaan väitteet varojen kavaltamisesta ovat osa Sambian nykyisen presidentin mustamaalauskampanjaa.

Syyskuu on… maksuaikaa

Sunny Car Center on allekirjoittanut Hämeenlinnan kaupungin kanssa kaupan 16,3 hehtaarin maa-alueesta. Yhtiö ei ole kuitenkaan maksanut 8,4 miljoonan euron kauppahintaa.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus on antanut yhtiölle syyskuun loppuun asti aikaa maksaa. Kaupunki on ilmoittanut muuten laittavansa vireille kaupan purkuhakemuksen.

Poliisi ei tällä hetkellä aktiivisesti tutki rahansiirtoa, jota se epäilee nigerialaiskirjeiden typpiseksi huijaukseksi. Tilanne muuttuu, jos asianomistajat haluavat, että poliisi tutkii asiaa.

– Jos asianomistajat, jotka ovat laittaneet siihen rahaa, tekevät rikosilmoituksen, asia käsitellään uudelleen, rikoskomisario Uotila kertoo. (HäSa)

Menot