Kanta-Häme Hämeenlinna

Poliisi haluaa kaikki Suomen valvontakamerat tietoonsa - Helpottaisi rikosten selvittämistä

Vapaaehtoisen kamerarekisterin kautta halutaan nopeuttaa rikosten tutkimista.
Uuden kamerakartaston kautta poliisi ei saa suoraa pääsyä valvontakameroihin tai niiden kuviin. Kuva: Pekka Rautiainen
Uuden kamerakartaston kautta poliisi ei saa suoraa pääsyä valvontakameroihin tai niiden kuviin. Kuva: Pekka Rautiainen

Poliisi on ottanut käyttöön valtakunnallisen kameravalvontakartaston, johon se pyytää tietoja kaikilta, joilla on kameravalvontalaitteistoja käytössä.

Kartaston pohjana toimivat tiedot viranomaisten, kuten poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen valvontakameroista. Kartastoon voidaan kuitenkin lisätä myös yksityisiltä valvontakameroiden omistajilta tiedot kameran sijainnista.

Tietoja aiotaan käyttää rikosten selvittämisessä.

– Tällöin poliisin ei tarvitse aina erikseen selvittää, onko tapahtumapaikalla ollut jonkun tasoista kameravalvontaa. Kartaston avulla tämä selvitys on mahdollista tehdä jo rikosilmoitusta vastaanottaessa, jolloin myöskään tallenteet eivät ehdi tuhoutua kameravalvontajärjestelmissä, poliisitarkastaja Pekka Sallinen Poliisihallituksesta sanoo.

Poliisi ei pääse suoraan käsiksi kameroihin

Sallinen korostaa, että kartaston kauttakaan poliisilla ei ole suoraa pääsyä kameroihin. Myös tietojen luovuttaminen kartastoon on täysin vapaaehtoista.

Kartastoon kerätään kameran omistajien suostumuksella kameroiden sijaintitietoja sekä kameroita omistavien henkilöiden yhteystietoja.

– Poliisilaitokset tulevat lähestymään eri kameravalvojia kartaston täydentämiseksi virallisella pyynnöllä, Pekka Sallinen kertoo.

Omia kameravalvontaan liittyviä tietoja voi ilmoittaa poliisin verkkosivuilla osoitteen www.poliisi.fi/kameravalvontakartasto kautta. HäSa

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic