fbpx
Kanta-Häme

Poliisi muistuttaa: Ota pyöräsi valmistenumero muistiin - Tänä vuonna on ilmoitettu jo yli 3400 pyörävarkautta

Viime vuonna poliisille ilmoitettiin lähes 20 000 pyörävarkautta. Jopo on edelleen varkaiden suosikki.
Polkupyörän lukitseminen rungostaan kiinni kiinteään telineeseen tekee pyörävarkaan elämästä hieman hankalampaa. Varastettu pyörä voi päätyä takaisin omistajalleen, jos sen valmistenumero on tiedossa. Kuva: Eelis Bjurström
Polkupyörän lukitseminen rungostaan kiinni kiinteään telineeseen tekee pyörävarkaan elämästä hieman hankalampaa. Varastettu pyörä voi päätyä takaisin omistajalleen, jos sen valmistenumero on tiedossa. Kuva: Eelis Bjurström

Polkupyörävarkaiden työtahti ei näytä hiljentyneen viime vuodesta. Poliisihallituksen mukaan tänä vuonna poliisille tehtiin vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana 3400 ilmoitusta varastetuista polkupyöristä. Määrä vastaa viime vuoden lukuja.

Kaikkiaan poliisi kirjasi viime vuonna yli 19 600 ilmoitusta varastetuista polkupyöristä.

Ilman pyörän valmistenumeroa tai muuta yksilöivää tunnistetta polkupyörä ei todennäköisesti palaudu lailliselle omistajalleen, vaikka poliisi saisikin pyörän tai pyörävarkaan kiinni.

Valmistenumeron voi yksinkertaisimmillaan ottaa talteen vaikka puhelimen kameralla kuvaamalla. Numero löytyy usein pyörän rungon alaosasta polkimien läheltä.

Jopot ja sähköpyörät varkaiden suosikkeja

Rikollisten suosikkipyörä on poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Ahon mukaan edelleen Jopo, joita on tämän vuoden alussa ilmoitettu anastetuiksi jo 325 kappaletta.

Varkaita kiinnostavat myös sähköpyörät. Niitä varastettiin alkuvuonna lähes sata. Määrä on liki kaksinkertaistunut viime vuodesta.

Tyypillisesti pyörä varastetaan rautatieasemalta, pihasta tai pyörävarastosta.

Jyrki Ahon mukaan pyörien säilytyksessä täytyy olla huolellinen. Pyörässä on oltava hyvä lukko ja se kannattaa kiinnittää rungosta esimerkiksi telineeseen tai muuhun kiinteään kohteeseen.

 

Lue myös: Pyöränlukot testissä: Vain yksi lukko kesti voimapihtien syleilyn

 

Älä osta epäilyttävää pyörää

Jyrki Aho myös muistuttaa, että jos yhtään epäilet kaupan olevan käytetyn pyörän alkuperää, älä osta sitä.

Jos varastetut polkupyörät eivät menisi kaupaksi, voisivat pyöriin kohdistuvat rikoksetkin vähentyä.

– Jos ostat esimerkiksi internetistä pyörän, joka havaitaan myöhemmin anastetuksi, menetät sen ja voit saada mahdollisesti vielä rangaistuksen eli sakon. Anastettu pyörä palautetaan omistajalleen. Siksi on tärkeää, että poliisi saa rikosilmoitukseen tarvittavat yksilöivät tiedot etsintäkuulutusta varten.

Jyrki Ahon mukaan ostotapahtumasta pitää aina tehdä kunnon kauppakirja, missä ovat tiedot myyjästä, pyörästä sekä hinnasta. Hyvä on myös pyytää kaupanteossa itselleen pyörän aikaisemmat ostotodistukset ja takuupaperit.

Lue myös: Kevät toi pyörävarkauksien aallon – Vuorokauden aikana varastettiin 11 pyörää ja joukko muita kulkupelejä (7.5.2019)

Lue myös: Rautatieasemalta varastetaan pyöriä myös keskellä päivää – Sekundalukkokin hidastaa, mutta ei estä varasta (2.5.2019)

Menot