fbpx
Kanta-Häme

Hämeen poliisi neuvoo: Toimi näin, kun sinua uhataan netissä

Kuva: Tapio lahtinen
Kuva: Tapio lahtinen

Hämeen poliisi on jakanut neuvoja Instagramissa, miten toimia, jos jotakuta uhataan netissä.

Sosiaalisessa mediassa ja netissä liikkuu silloin tällöin huolta herättäviä julkaisuja, jotka saattavat sisältää esimerkiksi uhkailuja väkivallasta. Yksityishenkilön on vaikea arvioida, onko uhka todellinen. Uhkien arvioiminen on poliisin tehtävä.

Jos näet internetissä epäilyttävän julkaisun, poliisi ohjeistaa toimimaan näin:

1. Ilmoita havainnostasi viranomaisille. Jos uhka on välitön, soita 112. Muussa tapauksessa voit välittää tietosi poliisille esimerkiksi nettivinkin kautta: poliisi.fi/nettivinkki. Viranomaiset selvittävät tietojesi perusteella, onko uhka todellinen ja ottavat sinuun yhteyttä, mikäli tarvitsevat lisätietoja. Voit ottaa talteen esimerkiksi ruutukaappauksen julkaisusta.

2. Älä levitä näkemääsi epäilyttävää julkaisua eteenpäin. Uhkailujen esittäjät haluavat nimenomaan huomiota julkaisuilleen. Sosiaalisessa mediassa leviävät uhkaukset voivat innostaa muita ottamaan mallia ja lietsomaan pelkoa.

3. Ole huoletta! Poliisi kuulee, tutkii ja selvittää päivittäin erilaisia uhkailuja, joista suurimmasta osasta ei koskaan tule tietoa julkisuuteen. Poliisi tiedottaa välittömästi, mikäli tiettyä paikkaa tai aluetta on syytä välttää. Mikäli toisin ei ole ilmoitettu, voit elää arkeasi normaalisti ja luottaa siihen, että poliisi tekee parhaansa suojellakseen sinua ja läheisiäsi.

4. Jos huomaat, että poliisi on kommentoinut asiaa uutisvälineissä tai sosiaalisessa mediassa, voit luottaa siihen, että asia on jo poliisin hoidossa.

Menot