fbpx
Kanta-Häme

Poliisi pidätti ammattimaisen murtovarasliigan

Kanta-Hämeen poliisi on pidättänyt neljä liettualaismiestä epäiltynä huomattavan laajasta asuntomurtosarjasta.

Pidätettyjen epäillään tehtailleen murtoja tyhjillään olleisiin omakotitaloihin ainakin Turengissa, Riihimäellä ja Lopella. Miesten epäillään olevan myös seudulla viime viikonlopun aikana tapahtuneiden lukuisten asuntomurtojen tekijöitä. Yhteensä murtoja on tähän mennessä ilmennyt reilut toistakymmentä, mutta poliisi uskoo määrän yhä kasvavan. Miesten maassa oleskelun aikoihin on tehty kolmisenkymmentä asuntomurtoa lähialueilla.

– Uusia murtoja ilmenee yhä, kun ihmiset palailevat koteihinsa, tutkinnanjohtaja Ilkka Iivari Kanta-Hämeen poliisilaitokselta kertoo.

Rötössarjan esitutkinta on alkuvaiheessa, minkä vuoksi poliisi ei paljasta miten miehet ovat asuntoihin murtautuneet. Iivarin mukaan tekijöillä on kuitenkin ollut selvä kaava.

– Epäillyt eivät ole aiemmin jääneet Suomessa kiinni vastaavista teoista, mutta kyllä he ovat ihan ammattilaisia. Tekotapa murroissa on ihan samanlainen, joten jo sillä miehet voidaan yhdistää murtoihin.

Kymmenien tuhansien eurojen saalis

Iivarin mukaan kaavaan kuuluu, että liigalla on sopivien murtokohteiden tarkkailijoita, murtautujia, anastetun tavaran kätkijöitä ja tavaranostajia.

– Toiminta on hyvin nopeaa, hit and run (suom. iske ja pakene), Iivari kuvailee.

Anastetun omaisuuden määrästä ei ole tarkkaa tietoa. Jokaisesta yksittäisestä kohteesta varastetun omaisuuden arvo nousee tuhansiin euroihin. Murtautujat ovat vieneet pääasiassa käteistä rahaa tai helposti kätkettävää ja rahaksi muutettavaa tavaraa kuten koruja ja pienelektroniikkaa. Osa saaliista on edelleen kateissa.

Epäiltyjen jäljille päästiin useiden poliisilaitosten yhteistyöllä. Noin kolmekymppisiä miehiä esitetään vangittaviksi tänään torstaina. (HäSa)

Menot