Kanta-Häme Hämeenlinna

Poliisi ehti kaikissa Kanta-Hämeen kunnissa paikalle nopeammin kuin poliisihallitus tulee edellyttämään

Kanta-Hämeessä on jääty selvästi alle poliisihallituksen esittämien enimmäisaikojen.
Arkistokuvan poliisiauto ei liity uutiseen. Kuva: Tuomela Tapio
Kuvituskuva

Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikön Tero Seppäsen mielestä Poliisihallituksen esitys toimintavalmiusajoista on järkevä.

– Se tunnustaa tosiasiat, että emme pysty samaan toimintavalmiusaikaan millään joka paikassa.

Seppäsen mielestä käy myös järkeen, että toimintavalmiusaikaa tarkastellessa painotettaisiin vain kiireellisimpiä tehtäviä.

Lue myös: Poliisihallitus esittää eri enimmäispituuksia toimintavalmiusajalle eri puolilla Suomea: Hämeenlinnassa poliisi paikalle 18 minuutissa (9.7.2020)

Aikoja voi kirjata eri tavoin

Kanta-Hämeessä poliisin saapumisajoissa on eroja.

– Poliisiasemapaikkakunnilla eli Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Forssassa aika on väkisin lyhyempi.

Hämeen poliisin apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen. Kuva: Markku Tanni, arkisto

Hämeen poliisilaitos on kirjannut toimintavalmiusaikoja kahdella tavalla. Toisessa mukana ovat sekä kiireellisimmät A-luokan tehtävät että viipymättä suoritettavat B-luokan tehtävät.

Toisessa mukana ovat vain kiireellisimmät A-luokan tehtävät, ja tätä mallia Poliisihallitus esittää vakituiseksi käytännöksi toimintavalmiusaikojen mittaamiseen.

Kanta-Hämeessä alitetaan enimmäisajat

Kiireellisissä tehtävissä Kanta-Hämeen viime vuoden saapumisajat jäävät alle Poliisihallituksen kaavailemien enimmäisaikojen.

Kaupunkimaisille kunnille kaavailtu 18 minuutin enimmäisaika ei lukujen perusteella tuottaisi hankaluuksia Hämeenlinnalle. Kaupungin keskimääräinen toimintavalmiusaika oli viime vuonna noin kymmenen minuuttia.

Forssassa toimintavalmiusaika oli viime vuonna vain reilu seitsemän minuuttia ja Riihimäellä päästiin hitusen alle kymmenen minuutin.

Kanta-Hämeen seudulla poliisia on jouduttu kiireellisissä tapauksissa odottamaan pisimpään Hausjärvellä, jossa keskimääräinen toimintavalmiusaika oli viime vuonna yli 22 minuuttia. Myös Lopella odotusaika oli yli 20 minuuttia.

Hitaimmissa kunnissa jäädään siis alle puolen tunnin odotusajan, jota on suunniteltu enimmäisajaksi taajaan asutuille kunnille.

Kanta-Hämeen keskimääräinen odotusaika oli viime vuonna 11,5 minuuttia. HÄSA

Päivän lehti

13.8.2020