Kanta-Häme

Poliisi tahtoo eroon löytötavaroista

Tällä hetkellä voimassa oleva laki löytötavaroista on vuodelta 1988. Se kaipaa poliisin mukaan kipeästi päivitystä.

– Meidän käsityksemme mukaan löytötavaratoiminta ei kuulu poliisin ydintehtäviin. Olemme esittäneet, että löytötavaratoiminnan siirtämistä yksityisille järjestäjille pitäisi ainakin selvittää, sanoo lupahallintopäällikkö Minna Gråsten Poliisihallituksesta.

Löytötavarat vievät poliisilta aikaa ja rahaa. Esimerkiksi polkupyörien säilytystilojen täytyy olla todella isoja tällä hetkellä. Henkilöstöltä kuluu myös paljon aikaa löytötavaroiden hoitamiseen.

Sisäministeriö ja poliisi tekivät oikeusministeriölle esityksen löytötavaralain uudistamisesta jo vuonna 2009.

Uudistusta kuitenkin saadaan tällä tietoa odotella seuraavaan hallituskauteen.

Lainsäädäntöjohtaja Antti Leinonen oikeusministeriöstä kertoo, että esitys ei tällä hetkellä ole kuitenkaan valmistelussa, vaikka siitä on puhuttu usean vuosikymmenen ajan.

– Olemme tietoisia poliisin toiveesta, ja asia aiotaan käsitellä. Se ei vain ole ensimmäisenä kiireysjärjestyksessä.

Leinonen uskoo, että aikaisintaan uuden hallituksen muodostamisen jälkeen asiaan voidaan syventyä. Sen jälkeen käsittelyyn kuluu ainakin vuosi. Aikaisintaan uusi laki voisi tulla käytäntöön vuonna 2016.

Kännykät eivät löydy 80-luvun laista

Toinen vanhan lain ongelma liittyy tekniikan kehitykseen.

Nykyisin iso osa löytötavaroista on esimerkiksi kännyköitä tai tablettilaitteita, joissa voi olla hyvinkin henkilökohtaista tai arkaluonteista tietoa. Näitä ei kuitenkaan ole millään lailla huomioitu lainsäädännössä.

Perussääntö on se, että jollei tavaran omistajaa löydy, siitä tulee kolmen kuukauden jälkeen löytäjänsä omaisuutta.

Minna Gråstenin mukaan periaatteessa lakia voi tulkita niin, että arkaluontoisissa asioissa säännöstä poiketaan, mutta selkeyttä kaivattaisiin silti.

Säilytys maksaa enintään 17 euroa

Myös rikoskomisario Matti Purhonen Hämeenlinnan poliisilaitokselta toivottaisi uudistuksen tervetulleeksi.

– Tänne tuodaan muun muassa polkupyöriä, avaimia, kännyköitä ja vaatteita. Viime vuonna kirjattiin yhteensä 556 tavaraa.

Kaikkea ei edes kirjata, sillä välillä tavaran noutaja saapuu heti paikalle, kun hänelle soitetaan.

Tavaran noutaja maksaa löytötavaran säilytyksestä enintään 5 prosenttia esineen käyvästä arvosta, kokonaisuutena kuitenkin enintään 17 euroa.

Yksityiset toimistot voivat tällä hetkellä ottaa vastaan vain laitoslöytöjä, ja esimerkiksi ulkoa puistosta löytyneet tavarat pitää toimittaa poliisille.

Laitoslöytöjä ovat tavarat, joka otetaan talteen julkisessa kulkuneuvossa, rautatie- tai linja-autoasemalla tai muulla vastaavalla liikennepaikalla. Sama koskee muun muassa liikehuoneistoja, virastoja, oppilaitoksia ja urheiluhalleja.

Laitoslöytö pitää toimittaa ensin laitoksen henkilökunnalle, joka välittää sen eteenpäin.

Vaikka lakia muutettaisiin ja yksityisten toimistojen mahdollisuudet kasvaisivat, pitäisi edelleen esimerkiksi löytyneet aseet ja passit toimittaa poliisille. (HäSa)