Kanta-Häme

Poliisi: Toimi näin törmättyäsi eläimeen

Peuraeläinten ja autojen väliset yhteentörmäykset ovat lisääntyneet valkohäntäpeurojen ja metsäkauriiden määrien lisääntyessä.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Järvenpään mukaan juuri nyt ovat käsillä ne viikot, jolloin vaara joutua hirvi- tai peuraonnettomuuteen on kaikkein suurimmillaan.

– Aikaisempien vuosien tilastojen mukaan nimenomaan loka- ja marraskuu ovat pahinta eläinkolariaikaa. Jo tälläkin hetkellä tienpinnat saattavat aamulla olla liukkaita ja kun siihen yhdistetään pimeys, sateinen tai sumuinen sää ja metsästä tielle ryntäävä eläin, ovat olosuhteet eläinonnettomuudelle otolliset, Järvenpää sanoo.

Tärkeintä onnettomuuden jälkeen on estää lisävahinkojen syntyminen. Varoituskolmio ja auton hätävilkut varoittavat muita tielläliikkujia.

Törmäyspaikka kannattaa myös merkitä selvästi, jotta kuollut eläin voidaan noutaa paikalta. Merkiksi käy vaikka muovikassi.

Jos eläin on sännännyt paikalta loukkaantuneena, on merkintä tehtävä sille puolelle tietä, minne eläin on lähtenyt. Näin metsästäjät pääsevät eläimen perään.…

– Paikan merkitseminen yhdessä hyvän paikkakuvauksen kanssa edesauttaa tehokasta jälkiselvitystyötä ja helpottaa loukkaantuneen eläimen löytämistä, Järvenpää sanoo.

Järvenpään mukaan poliisi toivoo valmistelussa olevaan uuteen tieliikennelakiin velvollisuutta merkitä onnettomuuspaikka.

– Silloin loukkaantunut eläin ei joudu turhaan kärsimään, hän sanoo. HäSa

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic