fbpx
Kanta-Häme

Poliisi tutkii ihmiskaupparikosta Lahdessa – Ravintolan työntekijät töissä kellon ympäri ja ilman vapaita

Palkkoja jäänyt maksamatta sadan tuhannen euron edestä.

Poliisi epäilee ihmiskauppaa lahtelaisessa ravintolassa.

Kahdella ulkomaalaistaustaisella ihmisellä on teetetty noin 12 tunnin työpäiviä ilman vapaapäiviä, poliisi kertoo. Uhrit ovat poliisin mukaan työskennelleet ravintolassa käytännössä viikon jokaisena päivänä.

Toinen työntekijöistä on kertomansa mukaan pitänyt yhden vapaapäivän noin viiden kuukauden aikana. Toinen on pitänyt yhdeksän vapaapäivää vajaan puolentoista vuoden aikana.

Poliisin mukaan työntekijät eivät ole saaneet asianmukaista palkkaa, vaan korvaus on ollut työmäärään nähden minimaalinen. Ravintoloitsijan epäillään jättäneen maksamatta palkkoja lyhyemmän aikaa työskennelleelle 23  000 euroa ja pidemmän aikaa työskennelleelle 77  000 euroa.

Poliisin mukaan uhrit ovat asuneet ravintoloitsijan ja tämän perheen luona kaksiossa. Epäilty on poliisin mukaan hallinnut uhreja pelolla, ja esitutkinnassa on tutkittu heihin kohdistunutta väkivaltaa. Uhrit eivät ole osanneet suomea eivätkä ole olleet tietoisia oikeuksistaan, poliisi kertoo.

Tutkinta siirtyy syyttäjälle kahtena epäiltynä ihmiskauppana ja yhtenä pahoinpitelynä. Ravintoloitsija on kiistänyt rikokset. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosien 2016–2018 aikana.

Tutkinnanjohtaja: Kyse ei ole nepalilaisesta ravintolasta

Epäilty ihmiskauppa tuli poliisin tietoon sen jälkeen kun toinen uhreista oli ottanut yhteyttä ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään, sanoo tutkinnanjohtaja Minna Riski. Uhrit edustavat ravintoloitsijan kanssa samaa kansallista tai etnistä taustaa, mutta uhrit eivät olleet saapuneet Suomeen varta vasten ravintolassa työskennelläkseen, Riski sanoo.

Uhrit ja epäillyt ovat miehiä, mutta poliisi ei kerro heidän ikiään. Riski ei myöskään halua kertoa, millaisesta ravintolasta tarkalleen on kyse. Hän kuitenkin sanoo, että rikosepäily ei koske nepalilaista ravintolaa.

Nepalilaisissa ravintoloissa tapahtuva työntekijöiden riisto nousi esille keväällä, kun Helsingin Sanomat julkaisi laajan jutun aiheesta. Lehden selvityksessä oli mukana toistakymmentä ravintolaa. Jutun mukaan osassa ravintoloista muun muassa teetetään ylipitkiä työpäiviä eikä korvaus työstä ole lähelläkään virallisia työehtoja.

Rikosepäilyn kohteena oleva lahtelaisravintola on Riskin mukaan edelleen auki. Tutkinnassa ei ole ollut ravintoloitsijan lisäksi muita epäiltyjä. Poliisin käsityksen mukaan hän on ollut yrityksessä ainoa määräysvaltaa käyttävä ihminen.

Kahden uhrin lisäksi ravintolassa on Riskin mukaan työskennellyt ajoittain muitakin ihmisiä, mutta riisto ei ole kohdistunut heihin.

 

Päivitetty tutkinnanjohtajan kertomilla uusilla tiedoilla ja kommenteilla 1.11.2019 klo 10.38.

Asiasanat

Menot