Kanta-Häme

Poliisi tutkii outoa lainaa Hausjärvellä – Vt. kunnanjohtaja myönsi 30 000 euroa lainaa yritykselle

Yli kolme vuotta kunnan elimissä huomaamatta jäänyt laina on irtisanottu.
Arkistokuva. Kuvaaja: Silja Viitala

Hausjärven kunta on tehnyt poliisille tutkintapyynnön vt. kunnanjohtajana toimineen Aleksi Heikkilän myöntämästä lainasta.

Heikkilä antoi kunnan nimissä 30 000 euron suuruisen lainan haltijavelkakirjaa vastaan yksityiselle yritykselle syyskuussa vuonna 2015.

Nyt laina on irtisanottu ja yrityksellä on kolme kuukautta aikaa maksaa summa takaisin Hausjärven kunnalle.

 

Kunnanjohtaja Pekka Määttänen kertoo, että taloushallinnon henkilövaihdosten vuoksi laina nousi esiin vasta nyt, kun ulkopuolinen konsultti laatii viime vuoden tilinpäätöstä.

Loppusyksyllä 2016 virassa aloittanut hallinto- ja talouspäällikkö Päivi Tähtinen on virkavapaalla eikä kunnassa tällä hetkellä ole talouspäällikköä.

“Hämeen poliisi tutkii tapausta virkavelvollisuuden rikkomisena, josta rangaistus voi olla sakko tai enintään kaksi vuotta vankeutta.”

Vt. kunnanjohtajan myöntämä laina on jäänyt havaitsematta vuosien 2015–2017 tilintarkastuksissa ja tilinpäätösten yhteydessä.

– Kun vt. kunnanjohtaja on myöntänyt lainan, hän on toiminut vastoin uutta kuntalakia. Se sanoo yksiselitteisesti, ettei virkamies voi omalla valtuudellaan myöntää lainaa. Kunnanvaltuusto hyväksyy kunnan myöntämät lainat, Määttänen sanoo.

Määttänen korostaa, ettei kunta myönnä lainaa muuten kuin 100-prosenttisesti itse omistamilleen yhtiöille.

 

Hämeen poliisi tutkii tapausta virkavelvollisuuden rikkomisena, josta rangaistus voi olla sakko tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Kunnanhallituksen velvollisuus on ollut tehdä tutkintapyyntö. Sen laiminlyöminen olisi Määttäsen mukaan johtanut siihen, että tutkintapyyntö olisi voitu kohdistaa kunnanhallitukseen ja kunnanjohtajaan asian käsittelyn laiminlyönnin vuoksi.

Aleksi Heikkilä toimi Hausjärven kunnan hallintojohtajana vuosina 2010–2014, hallinto- ja talousjohtajana 2015 ja vt. kunnanjohtajana 2015–2016. HäSa