Kanta-Häme

Poliisi tutkii sotkuista talousvyyhtiä Räyskälässä

Räyskälässä toimiva Suomen urheiluilmailuopisto on ajautunut kriisiin, joka johtuu muutaman viime vuoden aikana tehdyistä epäillyistä talousrikoksista.

Opisto ei menetä opetus- ja kulttuuriministeriön toiminta-avustustaan. Ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola kertoo, että avustusta maksetaan kuukausittain, kunnes opiston entisen toimitusjohtajan kavallusepäilyt on selvitetty.

Jos opisto olisi menettänyt valtion avustuksen, opistoa olisi uhannut lopettaminen. Nyt tulevaisuus pelastuu, jos opisto saa omistajiltaan tukea tai lainaa.

Lukuisia tutkintapyyntöjä

Urheiluilmailuopiston talouteen ja entisen toimitusjohtajan toimintaan liittyvistä epäselvyyksistä on menossa poliisin esitutkinta. Tutkinnan johtaja Jari Uotila Hämeen poliisilaitokselta kertoo, että rikosepäilyjä tutkitaan törkeänä kavalluksena.

Poliisille on jätetty useita tutkintapyyntöjä. Tutkintapyyntöjen kohteina ovat hämeenlinnalainen Fici-Copy Ky, edellinen toimitusjohtaja, tilitoimisto ja tilintarkastaja. Opiston kärsimien vahinkojen määrä kohoaa satoihin tuhansiin euroihin. Lopullinen määrä selviää vasta oikeudenkäynnissä.

Edellinen toimitusjohtaja solmi vuosina 2007–2010 toistakymmentä ketjutettua leasing-sopimusta kopiokoneiden ja konttoritekniikan hankkimisesta Fici-Copyn kanssa. Fici-Copy:n laajat leasing-talousrikokset ovat parhaillaan syyteharkinnassa.

Satojen tuhansien eurojen leasing-sopimuksilla on saatu Urheiluilmailuopiston toimiston kolmen palkatun henkilön käyttöön yksi kopiokone ja jonkin verran toimistotarvikkeita.

Liitto pureutui epäselvyyksiin

Suomen ilmailuliitto puuttui urheiluilmailuopiston tilanteeseen viime kevättalvella, jolloin Petteri Tarma aloitti liiton hallituksen puheenjohtajana. SIL:n hallitus ohjeisti ilmailuopistoa käynnistämään sisäisen tutkinnan talousepäselvyyksistä. Opiston toimitusjohtaja irtisanottiin helmikuussa.

Opistossa on tehty tänä vuonna jo kolme tilinpäätöstä, joista viimeisin odottaa tarkastusta.

Sekä Suomen urheiluilmailuopiston nykyinen toimitusjohtaja Sakari Pyörre että SIL:n hallituksen puheenjohtaja Petteri Tarma pitävät tärkeänä opiston toiminnan jatkuvuuden turvaamista. Kysymyksessä on harrastusmahdollisuuden ylläpito ja kehittäminen.

SIL omistaa Suomen urheiluilmailuopisto oy:n osakkeista 83 prosenttia. Opiston vaikea taloustilanne päätyy ilmeisesti puitavaksi SIL:n liittokokoukseen, mikäli opisto pyytää liitolta omistajanaan rahoitustukea joko avustuksena tai lainana.

Opisto on kannattava yhtiö

SIL osoitti lokakuussa opiston hallituksen puheenjohtajaksi liikejuridiikan ja talouden asiantuntijan Merja Bäckmanin, joka laati opiston taloustilanteesta myös laajan raportin. Raportissa Bäckman suosittelee turvaamaan opiston toiminnan jatkuvuus. Opiston toiminta olisi kannattavaa ilman epäillyn talousrikoksen aiheuttamia vahinkoja.

Opisto on menettänyt pääomansa, joten sen on mahdoton saada pankkilainaa. Välittömän kassakriisin hoitaminen vaatisi 40 000 euron lainaa.

SIL:n puheenjohtaja Petteri Tarma uskoo, että opisto pystyy jatkamaan toimintaansa nykyisellään, kunnes liittokokous kokoontuu maaliskuussa. Hän vakuuttaa, että liitto pyrkii selvittämään kaikki epäselvyydet ja rikokset.

– Pahin vaihtoehto olisi, että opisto ajautuisi konkurssiin. Silloin tutkinta päättyisi, Tarma toteaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös jatkaa opiston avustamista helpottaa osaltaan taloustilannetta. Opisto saa vuosittain ministeriöltä yli 200 000 euroa avustusta.

Ministeriö on tänä vuonna perinyt takaisin 80 000 euroa, jonka opisto on viime vuonna käyttänyt juokseviin menoihin eikä harjoituslentokoneen hankintaan, kuten oli tarkoitus.

– Avustus on aiemmin maksettu neljänä eränä vuodessa. Nyt se maksetaan joka kuukausi ja ministeriö on aktiivisesti yhteydessä urheiluilmailuopiston hallitukseen, kertoo ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola.

Takana vankeustuomio

Suomen urheiluilmailuopisto palkkasi nyt epäiltynä olevan toimitusjohtajan vuonna 2006. Tuolloin ei ollut tiedossa, että mies oli vuonna 1992 tuomittu Kuopion raastuvanoikeudessa jatketusta törkeästä kavalluksesta, luottamusaseman väärinkäytöstä ja törkeästä kavalluksesta kolmen vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Lisäksi hänet tuomittiin 12 miljoonan markan korvauksiin.

Poliisille nyt jätettyjen tutkintapyyntöjen joukossa on myös epäily peitellystä palkasta. Toimitusjohtaja on saanut opistolta niin alhaista kuukausipalkkaa, ettei se ole ollut ulosottokelpoinen. Samaan aikaan opisto on maksanut eri korvausta konsulttiavusta toimitusjohtajan lähipiirin omistamalle yritykselle. (HäSa)