Kanta-Häme

Poliisikoira on ohjaajansa vastuulla

Hämeenlinnan poliisikoiralaitos omistaa kaikki Suomen partiokoirat, mutta vastuu koiran käyttäytymisestä on ohjaajalla. Asia nousi tällä viikolla esiin, kun Turun hovioikeus tuomitsi koiranohjaajan sakkoihin, mutta säästi poliisikoiran hengen. Kesällä 2011 Tampereella sattuneessa tapauksessa poliisi oli harjoittanut koiraa, kun se kävi ohikulkeneen miehen kimppuun.

– Teemme kaikkemme, ettei tällaista tapahtuisi, mutta aina me ihmiset emme osaa katsoa tätä maailmaa koiran silmin. Minkä koira kokee uhaksi, ei välttämättä ole todellinen uhka, sanoo poliisikoiralaitoksen opettaja, ylikonstaapeli Tapani Turunen.

Syyttäjä piti tamperelaista poliisikoiraa vaarallisena ja vaati sen lopettamista, mutta koira jatkaa ohjaajansa kanssa virantoimituksessa.

Poliisilla on tällä hetkellä noin 230 partiokoiraa, jotka ovat saaneet lähes kolmen vuoden peruskoulutuksen. Koulutus jakautuu jäljestämiseen, etsintöihin, tottelevaisuuteen ja voimankäyttökoulutukseen.

Poliisikoirat ovat yleensä saksanpaimenkoiria, belgianpaimenkoira malinoiseja, erikoiskoirina on myös englanninspringerspanieleja ja labradorinnoutajia. Tampereella sivullista purrut koira oli nelivuotias belgianpaimenkoira.

– Belgianpaimenkoira on vilkkaampi, mutta en näe rotujen luonteissa muuten sen kummempia eroja, sanoo Turunen.

Arka koira ei pärjää

Suomessa ohjaaja saa yleensä koulutettavakseen 8-viikkoisen koiranpennun. Onko koirasta poliisikoiraksi, selviää kolmen vuoden koulutusjakson aikana. Tyypillisimmät koulutuksen keskeyttämisen syyt ovat koiran terveys tai koirayksilön muutoin heikot ominaisuudet esimerkiksi paikka-arkuus.

Lista halukkaista ostajista, jotka haluaisivat poliisikoiralaitoksen alkukouluttaman ”koulupudokkaan” omaan kotiin, on pitkä, samoin odotusaika.

– Meillä aloittaa joka vuosi 12 koiraohjaajaoppilasta. Näiden oppilaiden koirista menee keskimäärin 1–4 vaihtoon, kertoo Turunen.

Poliisikoirien arvo lasketaan kymmenissätuhansissa euroissa. Hyvän terveydenhuollon lisäksi ne saavat ohjaajan huomiota kellon ympäri vuodesta toiseen.

– Sanon usein aloittaville oppilaille, että tulette viettämään enemmän aikaa virkakoiranne kuin vaimon, lasten tai työkavereiden kanssa. Vastuu on iso ja sitoutuminen todella kovaa.

Koulutetut koirat käyvät läpi käyttöönottotarkastuksen ja vuoden päästä vaikeamman tasokokeen, joka uusitaan joka toinen vuosi. Tasotarkastuksessa käydään läpi kaikki opetuslajit: jäljestäminen, etsintä, hallittavuus ja voimankäyttö.

– Tämä Tampereen poliisikoira on myös tasotarkastettu ja se palaa ajallaan seuraavaan kontrolliin.

Ylikonstaapeli Turunen muistuttaa, että koirat edustavat merkittävää osaa poliisin voimankäytöstä. Ne panevat henkensä alttiiksi, jotta poliisin ei tarvitsisi turvautua vielä voimakkaampiin välineisiin. (HäSa)