Kanta-Häme

Poliisikoiralaitokselle löytyi vihdoin väistötila – Muutto edessä lokakuussa

Poliisikoiralaitokselle on etsitty väistötiloja jo pitkään. Rinkelinmäen laitoksen peruskorjauksen on tarkoitus valmistua kesällä 2022.
Poliisikoiria koulutetaan väistötiloissa arviolta noin kahden vuoden ajan. Kuva: Tomi Jokela
Poliisikoiria koulutetaan väistötiloissa arviolta noin kahden vuoden ajan. Kuva: Tomi Jokela

Poliisiammattikorkeakoulun poliisikoiralaitos siirtyy väistötiloihin Janakkalan Kiipulassa sijaitsevalle Kiipulasäätiön alueelle. Vuokratiloihin on tarkoitus muuttaa 1. lokakuuta.

Poliisikoiralaitos toimii Kiipulan alueella arviolta kesään 2022 asti, jolloin Hämeenlinnan poliisikoiralaitoksen remontin pitäisi valmistua.

Väistötiloja on etsitty pitkään. Kiipulan alue oli vaihtoehtona jo muutama vuosi sitten tehdyssä kartoituksessa.

Opetus helppo järjestää Kiipulassa

Poliisihallituksen ylitarkastaja Juha Kokkosen mukaan valintaan vaikutti, että laitoksen toiminnot on helppo järjestää Kiipulan alueella, kun koirat ja omistajat voivat oleskella samoissa tiloissa. Koulutusalueet ovat hyvin lähellä tiloja eikä maastoon pääseminen vaadi pitkiä siirtymiä.

– Poliisikoirakoulutuksessa on yli 100 eri mittaista koulutustapahtumaa vuosittain, ja erityisesti koirien säilytystilat tuovat omat haasteensa, jotka Kiipulassa pystytään ratkaisemaan.

Väistötiloiksi oli muitakin ehdokkaita. Valinnassa vaikuttivat etenkin poliisikoirien säilytys, sijainti ja toiminnallisuus.

Kokkosen mukaan väistötilat olisi ollut mahdollista saada jo aiemmin, mutta ennen sopimuksen tekemistä oli saatava myös Poliisikoiralaitoksen peruskorjauksen valmistelut riittävän valmiiksi.

Tärkeintä, että toiminta jatkuu yhtäjaksoisesti

Poliisikoiralaitoksen johtaja Joni Tonteri on tyytyväinen päätökseen.

– Meidän näkökulmasta tärkeintä on, että toiminta jatkuu.

Kiipulan väistötila tarjoaa laitokselle valmiit oppilaitostilat, joten suuria valmistelutöitä ei tarvita. Muutto on kuitenkin kesken lukukautta.

– Yritämme mahdollisuuksien mukaan päästä katsomaan ja kartoittamaan tiloja. Varmasti käytäntö näyttää, miten toiminta muotoutuu.

Ei vaikuta Kiipulan muuhun toimintaan

Kiipulasäätiö tarjoaa Poliisikoiralaitokselle tarvittavan määrän majoitustilaa sekä yhden rakennuksen opetuskäyttöön. Kiipulasäätiön toimitusjohtajan Jukka Kujalan mukaan laitos ei vaikuta Kiipulan muuhun toimintaan.

– Tiloissamme on vähän ylikapasiteettia, ja olemme etsineet sinne toimijoita.

Kujala pitää yhteistyötä Poliisikoiralaitoksen kanssa mielenkiintoisena asiana.

– Saamme koulutusorganisaationa uutta ulottuvuutta, ja kumppanina on luotettava taho.

Koronaviruksen ei pitäisi vaikuttaa muuttoon. Juha Kokkosen mukaan pandemian vaikutus näkyy jokaisen omassa päivittäisessä toiminnassa ja koulutuksen toteutuksessa tarpeettoman lähikontaktin välttämisenä ja käsihygieniasta huolehtimisena.

Hämeenlinnan Rinkelinmäellä sijaitsevan Poliisikoiralaitoksen peruskorjausta on odotettu pitkään. Aikaisimmissa suunnitelmissa remontin piti alkaa jo vuonna 2018. Vielä vuosi sitten remontin arvioitiin valmistuvan 2020.

Juttua päivitetty klo 15.02 Joni Tonterin ja Jukka Kujalan kommenteilla. Lisätty faktalaatikko.

Poliisikoiralaitos

Poliisikorkeakoulun poliisikoiralaitos kouluttaa kaikki Suomen poliisikoiran ohjaajat ja hankkii koirat poliisin käyttöön.

Poliisikoiria on koulutettu Hämeenlinnassa vuodesta 1924 lähtien, ”Koiramäellä” yli 90 vuoden ajan.

Rinkelinmäen laitoksen henkilökunta on raportoinut muun muassa sisäilmaongelmista. Yksi tiloista on käyttökiellossa.

Poliisikoiralaitos opetti ennen suoraan koiria. Nykyään ohjaajat opetetaan kouluttamaan koiria.

Poliisikoirakoulutuksessa on yli 100 koulutustapahtumaa vuosittain.

Lähde: Poliisikoiralaitos

Päivän lehti

12.8.2020