Kanta-Häme

Poliisikoiralaitoksen remontin kustannusarvio kasvanut noin miljoonalla eurolla – "Vuokrataso moninkertaistuu nykyisestä"

Laitosta ei voi peruskorjauksen ajaksi sijoittaa esimerkiksi Miekkalinnaan tai muille poliisiasemille.
Poliisikoiralaitos kouluttaa kaikki Suomen poliisikoiranohjaajat. Se myös hankkii koirat poliisin käyttöön. Arkistokuva: Juhani Salo

Rinkelinmäellä sijaitsevan poliisikoiralaitoksen peruskorjauksen kustannusarvio on noussut yli viiteen miljoonaan euroon. Aiemman arvion mukaan peruskorjaus olisi maksanut hieman yli neljä miljoonaa euroa.

Poliisihallitus on tehnyt rahoituksesta esityksen sisäministeriölle, josta asia etenee eduskuntaan kevään aikana.

– Hankesuunnittelun edetessä kustannusarvio on noussut niin toiminnallisuuden vaatimusten kuin rakennusten korjaustarpeen tarkentuessa, kertoo materiaalihallintopäällikkö Jouni Jantunen Poliisihallituksesta (Poha).

Peruskorjaushankkeesta vastaa kiinteistöt omistava Senaatti, joka vuokraa tilat poliisille.

Kustannusarvion noustessa myös tilavuokrat nousevat merkittävästi peruskorjauksen jälkeen. Aiemmin arvioitiin, että vuokra olisi noin 400 000 euroa vuodessa, mutta kustannusten noustessa vuosivuokra tulee olemaan yli 500 000 euroa. Nykyisin poliisikoiralaitoksen kokonaiskulut ovat noin 140 000 euroa vuodessa.

– Toimitilamenoihin tarvitaan tulevaisuudessa noin 400 000 euron lisärahoitus vuodessa. Kun muita poliisin toimitiloja on peruskorjattu, niiden vuokrat ovat tyypillisesti moninkertaistuneet, Jantunen kertoo.

Poliisikoiralaitoksen vanhimmat kiinteistöt ovat 1920-luvulta. Arkistokuva: Tomi Jokela

 

Peruskorjauksen kallistuminen ja sen myötä vuokrien kasvu ei vaikuta päätökseen poliisikoiralaitoksen sijoittamisesta Hämeenlinnaan.

– Mitään sellaisia keskusteluja ei ole käyty, että sijoituspaikkaa muutettaisiin. Korvaavat tilat pitää saada joka tapauksessa, eikä mitään kustannussäästöjä olisi saavutettavissa sijoituspaikkaa muuttamalla.

Jantusen mukaan kiinteistöjen peruskorjausasteesta tai muista suunnitelmista ei voida tinkiä.

– Kaikki vaihtoehdot on mietitty useaan kertaan. Hintaa ei saa alemmas, jos halutaan, että tilat ovat käyttökelpoiset vähintään kymmenen vuotta ja pidempäänkin.

Poliisikoiralaitoksen vanhimmat kiinteistöt ovat 1920-luvulta. Huonokuntoisissa rakennuksissa on tehty viimeksi laajempia remontteja 1970-luvulla.

 

Poliisihallitus ei ole vielä ratkaissut, missä koiralaitos toimii peruskorjauksen ajan.

– Erilaisia tilaratkaisuja selvitellään koko ajan.

Poliisiammattikorkeakouluun kuuluva poliisikoiralaitos kouluttaa kaikki Suomen poliisikoiranohjaajat. Se myös hankkii koirat poliisin käyttöön.

Laitosta ei voi peruskorjauksen ajaksi sijoittaa esimerkiksi Miekkalinnaan tai muille poliisiasemille.

– Toiminta vaatii koiratarhat ja majoitustilaa, joita ei poliisitaloista löydy.

Tavoite on, että koiralaitos pääsisi korjattuihin tiloihin kesällä 2020.

– Aikataulu on yhä realistinen, jos rahoitus järjestyy toivotusti, Jouni Jantunen sanoo. HäSa

Päivän lehti

19.1.2020