Kanta-Häme

Poliisilaitosten passitrafiikki aiotaan puolittaa

–  Oikein kuulostaa hyvältä, että valmis passi toimitettaisiin postiin tai R-kioskille. Odotin, että täällä olisi nytkin ollut jonoa, mutta ilmeisesti ihmiset ovat jouluostoksilla, pohtii passiaan ja ajokorttiaan Hämeenlinnan poliisiaseman lupakansliaan uusimaan tullut Niina Säävuori.

Tiistaina aamupäivällä lupakansliassa kaikuu tosiaan tyhjyyttään, mutta usein passin hakijoita riittää ruuhkaksi asti.

– Ryysispäivinä tänne saattaa tulla jopa 60 valmista passia, vahvistaa toimistosihteeri Tiia Murtoniemi.

Valmiin passin hakeminen on vähemmän työllistävä prosessi kuin hakemuksen laatiminen, mutta sisäasianministeriö haluaa helpottaa poliisiasemien ruuhkia lakiuudistuksella, joka menee valtioneuvoston käsittelyyn torstaina.

Samalla, ihmeellistä kyllä, myös passien hintaa aiotaan pudottaa kahdella eurolla.

– Valtioneuvoston raha-asiain valiokunta käsittelee poliisin maksuasetusta niin ikään torstaina tai viimeistään ensi viikolla, kertoo sisäasianministeriön poliisiosaston ylitarkastaja Elina Setälä.

Eduskunnan varsinaiseen käsittelyyn uusi passilaki ehtinee vasta alkuvuodesta.

– Toive on, että laki astuisi voimaan huhtikuun lopulla, Setälä sanoo.

Ei tipahda postiluukusta

Uuden passilain lähtökohtana on asiakaspalvelun parantaminen ja lupakanslioihin kohdistuvan paineen helpottaminen.

– Jatkossakaan valmista passia ei kuitenkaan toimiteta suoraan hakijan kotiosoitteeseen, vaan kirjattuna kirjeenä tai vastaavana seurattuna lähetyksenä. Eli passi ei tipahda postiluukusta, vaan se pitää itse noutaa yksityisen palveluntuottajan toimipisteestä, ylitarkastaja Setälä kertoo.

Hän ei ota kantaa, mistä kaikista toimipisteistä passi on tulevaisuudessa haettavissa.

– Toiminnalliset ratkaisut kuuluvat Poliisihallitukselle. Laissa säädetään vain perusratkaisusta eli passin toimittamisen tavasta, mutta joka tapauksessa toimipisteverkosto ja aukioloajat laajenevat tuntuvasti.

Poliisin lupakansliat menivät tukkoon viimeistään viime kesänä, kun myös lapsilta alettiin EU:n säädöksien mukaisesti vaatia omia siruteknologialla varustettuja passeja. Myös 10 vuoden passeista luopuminen vuonna 2006 on lisännyt lupakanslioiden asiointimääriä tuntuvasti.

Ongelmia on aiemmin yritetty helpottaa muun muassa ajanvarausjärjestelmällä, mutta markkinoinnista huolimatta asiakkaat eivät ole löytäneet palvelua toivotulla tavalla.

700 000 käyntiä vähemmän?

Sisäasianministeriön tavoitteena on lakiuudistuksen avulla vähentää jopa 700 000 vuosittaista asiakaskäyntiä lupakanslioista.

– Passeja myönnetään nykyään vuodessa tuon verran, ja se määrä on aiheuttanut noin 1,4 miljoonaa käyntiä. Jatkossa lähtökohta on, että pitää olla erityinen syy, jos haluaa hakea passinsa poliisiasemalta. Muuten se toimitetaan.

Setälä myöntää, että kyseessä on poikkeuksellisen järeä keino, että asiakirjan hakutavasta säädetään lailla.

Aiemminkin passinsa on voinut tilata kirjattuna kirjeenä, mutta se on maksanut 5 euroa ja 10 senttiä per passi. Jatkossa lähetysmaksu sisältyy passin hintaan.

– Erillinen maksu on saattanut olla yksi syy, miksi palvelu ei ole ollut niin suosittu, Setälä sanoo.

Lakia valmistellessa pohdittiin myös mahdollisuutta lähettää passit tavallisen postin mukana kotiosoitteeseen.

– Esimerkiksi Norjassa menetellään niin. Nyt kuitenkin päädyttiin turvallisuussyistä vielä siihen, että halutaan varmistaa passin perille pääsy oikealle omistajalleen.

Setälä ei ota kantaa, voisiko tulevaisuudessa Norjan malli olla mahdollinen myös Suomessa.

– Mutta passien kevennetty uusimismenettely saattaa tulla harkittavaksi, Setälä vihjaa. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic