Kanta-Häme

Poliisille huipputehokas "kuulapyssy" - katso video

Poliisi kokeilee uudenlaista voimankäyttövälinettä, jolla ammutaan paineilman voimalla ammuksia jopa 70 metrin päähän. Uutuusase muistuttaa hieman värikuula-asetta, mutta on laukaisuvoimaltaan sitä huomattavasti tehokkaampi.
 
Uuden voimankäyttövälineen virallinen nimi on FN303 – paineilmatoiminen projektiililaukaisin ja se täydentää poliisin käytössä olevaa asevalikoimaa. Ase ampuu kuulia, jotka paitsi iskevät voimakkaasti, niin myös joko värjäävät kohteensa tai levittävät ympärilleen poltetta aiheuttavaa pippuriseosta.
 
 
Poliisin mukaan käytössä jo olevien etälamauttimen ja kaasusumuttimen ongelmana on ollut niiden sopivuus vain lyhyelle kantomatkalle.
 
– Paineilmatoimista projektiililaukaisinta voidaan käyttää muun muassa poliisin vaativissa tilanteissa, sekä muissa etävoimankäyttöä vaativissa erityis- tai päivittäistilanteissa. Sitä voidaan käyttää myös vaaraa aiheuttavien villieläinten karkottamiseen taajama-alueelta, poliisijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo.
 
Poliisihallitus päättää laitteen hyväksymisestä voimankäyttövälineeksi myöhemmin.
 
Uusi ase on käytössä muutamalla poliisilaitoksella.
 
Maailmalla samanlaista asetta on käytetty jo kymmenen vuoden ajan. Yhdfysvalloissa Bostonin poliisilaitos luopui aseesta sen aiheutettua kuolemantapauksen. Aseen todettiin muuttuvan epätarkaksi muutamien satojen laukausten jälkeen.
 

Päivän lehti

3.6.2020