fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Poliisin esitutkintamateriaalista selviää, miten "Pohjantähden myyrät" järjestivät salaa kumouksen yhtiössä – Käräjäoikeus antaa asiassa tuomionsa vuoden viimeisenä päivänä

Finanssivalvonnan käynnistämät poliisikuulustelut valottavat, mitä yhtiössä ajateltiin, tiedettiin ja tehtiin. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 3.12.2020.

Vakuutusyhtiö Pohjantähdessä huhtikuussa 2017 alkaneet yt-neuvottelut käynnistivät pitkän draaman. Se jatkuu nyt Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa, joka on tiedottanut antavansa asiassa tuomion uudenvuodenaattona.

Yhtiöllä oli takanaan osuuspankkiryhmän parin vuoden takainen valtausyritys.

Henkilöstö koki lähes yhtä pelottaviksi lopputilit, palvelupisteiden lakkauttamisen ja toimintamallin muuttamisen. Hajautetusti toimivassa yhtiössä Hämeenlinnan pääkonttorin roolin kasvattaminen oli kauhistus. Henkilöstö jopa epäili, että yhtiötä taas myydään.

– Vakuutuspiireistä kuului vahvoja huhuja Pohjantähden liiketoiminnan sulauttamisesta toiseen yhtiöön, yhtiön tuolloinen työntekijä kertoo.

Pohjantähden hallituksen entinen puheenjohtaja Kari Välimäki vakuuttaa, ettei huhussa Fenniaan sulauttamisesta ollut mitään perää.

– Se ei olisi ollut edes mahdollista. Kysyin asiaa jälkikäteen myös Fennian toimitusjohtajalta. Hän oli äimän käkenä.

Myyrät liikkeelle

Yhtiön johdon vaihtamista ajaneen ryhmän jäsenet kannustivat toisiaan Pohjantähden myyrät -nimisessä Whatsapp-ryhmässä. “Pohjantähden myyrät” lähti keräämään nimiä vaatimukseen ylimääräisestä yhtiökokouksesta ja valtakirjoja kokoukseen.

Mistä kaikki alkoi? Ketkä olivat hankkeen puuhamiehet? Mistä keksittiin uudet miehet ja naiset Pohjantähden johtoon? Hankkeen nokkahenkilöt eivät ole koskaan avautuneet tapahtumista.

Poliisin kuulustelupöytäkirjat osin kertovat, miten “Pohjantähden myyrät” näkivät asiat. Heidän mukaansa Pohjantähden entinen toimitusjohtaja Eero Ylä-Soininmäki käynnisti hankkeen puhelinsoitolla kesällä 2017. Hänen nimiinsä toimittiin.

– Hän kertoi, että on olemassa iso asiakasryhmä, joka ei ollut tyytyväinen Pohjantähden nykyiseen toimintamalliin. Ylä-Soininmäki kysyi minulta, lähtisinkö mukaan keräämään valtakirjoja yhtiökokouksen järjestämiseksi ja hallituksen vaihtamiseksi, esitutkintapöytäkirjassa kerrotaan.

Pohjantähden entinen toimitusjohtaja Eero Ylä-Soininmäki epäili yhtiökokouksessa, että Fiva ei hyväksy uutta hallitusta.

Ylä-Soininmäki kiistää jyrkästi tiedon, että hän oli hankkeen “isä”.

– Pohjantähdestä minulle soitti arvostamani henkilö, joka kertoi, että yhtiön toimintaan on tehty ja tehdään muutoksia, joita henkilökunta ja asiakkaat yleisesti vastustavat. Voiko asialle tehdä mitään? Ylä-Soininmäki taas kertoo.

Ylä-Soininmäki sanoo kertoneensa mahdollisuudesta, että 10 prosenttia osakkaista vaatii ylimääräistä yhtiökokousta. Ylimääräisessä yhtiökokouksessa joko linjattaisiin yhtiötä tai vaihdettaisiin osittain tai kokonaan hallitusta.

– Sanoin myös selvitteleväni ylimääräiseen yhtiökokoukseen liittyviä asioita omalla tahollani, jonka teinkin.

Ylä-Soininmäki kertoo, että hän irtisanoutui hankkeesta nopeasti.

– Tekemäni arvion perusteella ilmoitin, etten tue ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsumista. Aiotut ja tehdyt muutokset olivat mielestäni perusteltuja ja tarpeen.

Johto ei tiennyt mitään

Pohjantähden parikymmentä yhteyspäällikköä kokoontuivat. Palaverissa päätettiin kerätä salaa asiakkaiden nimiä vaatimukseen ylimääräisestä yhtiökokouksesta ja valtakirjoja kokoukseen.

Pohjantähden istuva hallitus ja johto eivät tienneet mitään “myyrien” operaatiosta. Kuva ylimääräisestä yhtiökokouksesta.

Asiakkailta kerättiin toistakymmentä miljoonaa ääntä. Pohjantähden johto ja hallitus eivät saaneet minkäänlaista vihiä operaatiosta yhtiön sisällä.

– Se, että tieto ei yhtään vuotanut, kertoo asiakkaiden ja yhtiön henkilöstön sitoutuneisuudesta asiaan, sanoo nimien keräämiseen osallistunut henkilö.

Pohjantähden johdon täydellinen tietämättömyys kertoo myös siitä, että se oli irtautunut yhtiön mielialoista, tapahtumista ja henkilöstöstä.

Sovinto suljettiin pois

Yhteyspäälliköt päättivät vaihtaa koko hallituksen. Se, miten päätös syntyi ja miten hallituksen uudet jäsenet koottiin, ei selviä kuulustelupöytäkirjoista. Vekka Liikenteen silloinen yrittäjä Tapio Vekka lupautui hallituksen puheenjohtajaksi. Hänellä oli ilmeisesti Hämeenlinnan kaupunginhallituksen entisenä puheenjohtajana yhteiskunnallista uskottavuutta.

Pohjantähden uudeksi toimitusjohtajaksi pyydettiin yhtiön entistä johtajaa Pekka Määttää, joka johti tuolloin vakuutusmeklariyritystä.

Pekka Määtän kausi Pohjantähden johdossa jäi lyhyeksi.

Hallitukseen pyydetyt henkilöt sitoutettiin hallituksen vaihtamiseen. He antoivat suostumuksen vain “myyrälistalle” eikä mitään kompromisseja voitu tehdä.

Hallituksen puheenjohtaja Kari Välimäki erosi hallituksesta ennen yhtiökokousta. Hän sanoo pyrkineensä sillä auttamaan mahdollista kompromissia.

– Ajattelin, että jos asia on yhdestä ihmisestä kiinni, niin jätän tehtäväni.

Porvoon yllätys

Pohjantähti järjesti henkilöstölle virkistystapahtuman Porvoossa 1. syyskuuta vuonna 2017.

Toimitusjohtaja Arto Jurttila oli etukäteen ilmoittanut, että hänellä on yllätys henkilöstölle. Se, mikä yllätys olisi ollut, ei selvinnyt koskaan. Tapahtuman yllätys oli, että henkilöstö ilmoitti ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsumisesta.

Porvoosta lähdettiin viemään laatikoittain vaatimuspapereita Helsinkiin Pohjantähden hallituksen puheenjohtajalle Kari Välimäelle.

Välimäki kuvaa operaatiota hänelle mystiseksi elämänkokemukseksi. Pohjantähdestä oli lakkautettu vain joitakin yhden työntekijän konttoreita.

– Prosessi oli täysi mysteeri. Yhtiö oli erittäin hyvässä kunnossa. Tilanne oli absurdi.

Ylimääräisessä yhtiökokouksessa Pohjantähden hallitus vaihdettiin valtavalla äänten enemmistöllä. Uusi hallitus sai yli 17,1 miljoonaa ääntä, kun vanhaa hallitusta tuettiin vain runsaalla 1,1 miljoonalla äänellä.

Uusi hallitus valitsi välittömästi Pekka Määtän uudeksi toimitusjohtajaksi. Yhtiön kentän johtajaksi palkattiin uudelleen Katja Kankaanpää-Uotila.

Eero Ylä-Soininmäki esitti ylimääräisessä yhtiökokouksessa epäilyn, että vakuutusyhtiöiden valvonnasta vastaava Finanssivalvonta Fiva puuttuu hallituksen asiantuntemukseen.

Fivan kova vastaisku

Fiva iski vasta seuraavana keväänä nimittämällä Pohjantähdelle asiamiehen. Se ei julkisesti käytännössä edes perustellut päätöstään. Asiamies tarkoitti valvojaa, joka osallistui yhtiön toimintaan ja istui kokouksissa.

Fiva nöyryytti vielä Pohjantähden johtoa ja henkilöstöä nimittämällä tehtävään asianajaja Pekka Jaatisen. Fiva perusteli valintaa sillä, että Jaatinen tunsi Pohjantähden. Osuuspankkiryhmä oli palkannut Jaatisen suunnittelemaan Pohjantähden valtauksen. Jaatisella oli painolastina myös Asianajajaliiton varoitus, jonka hän oli saanut edustaessaan Copterline-yhtiötä.

Pohjantähden hallitus “sopi” toimitusjohtaja Pekka Määtän kanssa hänen eroamisestaan. Kesällä 2018 Finanssivalvonta teki rikosilmoituksen Pohjantähden ylimääräisen yhtiökokouksen tapahtumista. Tutkintapyynnössä epäiltiin väärennöstä, henkilörekisteririkosta, salassapitorikosta ja vakuutusyhtiörikosta.

Kihlakunnansyyttäjä rajasi tutkinnasta jo elokuussa kaikki muut rikokset paitsi vakuutusyhtiörikokset. Lokakuussa poliisi totesi, että vakuutusyhtiörikoksen tunnusmerkit eivät täyttyneet.

Asiamiehen valinta ja rikosilmoitus olivat isku Pohjantähdelle. Kankaanpää-Uotila irtisanottiin yhtiöstä, mistä yhtiö joutui myöhemmin maksamaan rankat korvaukset. Hallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka vaihdettiin Kari Kaartiseen.

Fivan hampaisiin joutuneita hallituksen jäseniä vaihdettiin yhtiökokouksissa tiiviisti niin, että keväällä 2020 valitussa hallituksessa oli enää vain yksi lokakuussa 2017 valituista jäsenistä.

Tutkinnan uusi kierros

Hallituksen uusi puheenjohtaja Kaartinen vakuutti syksyllä 2019, että yhtiön asiat ovat kunnossa. Uusi toimitusjohtaja Aki Kiiliäinen vakuutti lokakuussa, ettei yhtiön kaapeissa ole luurankoja.

Finanssivalvonta ei hellittänyt vaan jatkoi tulikivien heittämistä. Helmikuussa 2019 se kanteli vanhasta kihlakunnansyyttäjän tutkinnanrajauksesta valtakunnansyyttäjälle. Apulaisvaltakunnansyyttäjä kumosi kihlakunnansyyttäjän päätöksen maaliskuussa 2019.

Nykyinen toimitusjohtaja Aki Kiiliäinen on joutunut johtamaan Pohjantähteä samalla, kun Finanssivalvonta on heitellet tulikiviä yhtiöön.

Poliisi avasi uudelleen lähes vuosi aiemmin kuopatun rikostutkinnan, joka oli vanhentumassa käsiin. Mahdolliset rikokset olivat niin lieviä, että niiden vanhentumisaika on kaksi vuotta. Uusi kihlakunnansyyttäjä laajensi tutkinnan vakuutusyhtiörikoksiin. Poliisi kuulusteli epäiltyä vielä 10. syyskuuta rikoksista, joiden epäiltiin tapahtuneen kaksi vuotta aiemmin 1.6.2017–30.10.2017.

Välimäki kiistää roolin

Aluesyyttäjä päätti 14. lokakuuta nostaa syytteet kahdeksaa nykyistä tai entistä Pohjantähden työntekijää vastaan vakuutusyhtiörikoksista. Yksi syytetyistä sai haasteen pari päivää ennen kuin yhtiökokouksesta oli kulunut kaksi vuotta.

Muista epäillyistä rikoksista tehtiin syyttämättäjättämispäätökset. Syytteet saatiin, kun Finanssivalvonta oli tehnyt rikosilmoituksen ja kantelun, poliisi oli kaksi kierrosta tutkinut rikosepäilyjä sekä neljä syyttäjäviranomaista oli tehnyt päätöksiä.

Vallanvaihdon puuhamiehet epäilevät, että Finanssivalvonnan sai liikkeelle Kari Välimäki. Hän on sosiaali- ja terveysministeriön entinen kansliapäällikkö. Vakuutusyhtiöiden asiat kuuluvat ministeriön toimialaan.

Välimäki kiistää jyrkästi epäilyn. Hän sanoo, ettei tiedä, kuka olisi vienyt tapahtumat Finanssivalvonnalle.

– Joka kerta kun vakuutusyhtiössä vaihtuu toimitusjohtaja tai hallitus, Finanssivalvonta selvittää valittujen henkilöiden pätevyyttä.

On selvää, että pitkä kriisi on haitannut Pohjantähteä sekä sen entisiä ja nykyisiä työntekijöitä.

– Nyt toivoisin jo Pohjantähden henkilökunnan ja johdon saavan työskentelyrauhan ilman kielteistä julkisuutta, Ylä-Soininmäki sanoo. HÄSA

 

Kirjoituksen lähteinä on käytetty Pohjantähden asiakirjoja, Hämeen Sanomien arkistoja, poliisin kuulustelupöytäkirjoja, syytteitä ja useiden henkilöiden haastatteluja nimellä ja nimettömänä. Eräiden asianosaisten ja haastateltujen nimiä ei julkaista, koska he ovat osallisena rikosoikeudenkäynnissä.

Lue myös:

Koronakiellot ovat tehneet hyvää Pohjantähden liiketoiminnalle: Hämeenlinnalaisen vakuutusyhtiön vahinkojen määrä putoaa, vaikka maksutulo kasvaa (10.11.2020)

Pohjantähti-oikeudenkäynti alkoi kipakoilla kysymyksillä – Osapuolet erimielisiä lain tulkinnasta (16.10.2020)

Hämeenlinnassa alkaa tänään harvinainen oikeudenkäynti – Kahdeksan käräjille Pohjantähden yhtiökokouksen vuoksi (16.10.2020)

 

Menot