Kanta-Häme

Poliisin haalarikamerat halutaan laajempaan käyttöön

Poliisihallitus julkaisee ensi viikolla raportin bodycamien eli poliisin työhaalariin kiinnitettävien kameroiden käyttökokemuksista.
Kamerat ovat olleet koekäytössä Helsingin poliisissa vuodesta 2015 lähtien. Helsingin apulaispoliisipäällikön tehtävästä Hämeen poliisin johtoon huhtikuun alussa siirtynyt Ilkka Koskimäki kertoo, että kameroista on saatu hyviä kokemuksia.
-Ne paransivat niin asiakkaiden kuin poliisimiesten oikeusturvaa. Kameroiden käyttöä olisi syytä laajentaa.
Koskimäki sanoo kameroiden rauhoittaneen tilanteita, joissa poliisi olisi todennäköisesti muuten joutunut väkivallan uhkaan tai käyttämään voimaa.
-Ainakin kahdessa tapauksessa kameran materiaalin ansiosta voitiin myös todeta, että poliisimiehistä oli tehty aiheeton rikosilmoitus voimankäyttöä sisältäneen tehtävän tapahtumista.

Kameroiden jatkokäyttö on Poliisihallituksen harkinnassa.
Kokeilusta jätettiin raportti poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaiselle huhtikuun puolivälissä. Raportin laatineeseen työryhmään kuulunut Suomen poliisijärjestöjen liiton (SPJL) järjestöpäällikkö Mika Nygård ei avaa sisältöä vielä laajemmin, mutta toteaa työryhmän suosittelevan kameroiden laajaa käyttöönottoa tietyin reunaehdoin.
-Pitää saada yksiselitteiset ohjeet, missä kameraa saa käyttää. Lainsäädäntö mahdollistaa kuvaamisen julkisilla paikoilla, mutta esimerkiksi kerrostalojen rappukäytävät ovat taloyhtiöiden yksityisaluetta. Kameraa kantavan poliisin pitää pystyä tehtävää suorittaessaan keskittymään työhönsä, eikä joutua miettimään kameran käyttöoikeutta.
Nygårdin mukaan myös työryhmä ja SPJL näkevät kameran parantavan niin poliisien kuin asiakkaiden oikeusturvaa. Kameran tallentaman kuvamateriaalin käyttö ja säilyttäminen vaatii kuitenkin jatkoselvittelyä, sekä mahdollisesti lakimuutoksen.
-Pitää huomioida muun muassa EU:n ihmisoikeussopimukseen pohjaava itsekriminointisuoja, joka koskee niin poliiseja kuin rikollisiakin.
Kameraa kokeilun aikana kantaneet konstaapelit päättivät itse kameran käynnistämisestä ja sammuttamisesta. Nygård sanoo SPJL:n ja työryhmän kannan olevan, että käytäntöä pitää jatkaa kameroiden käytön mahdollisesti laajentuessa.

Hämeen poliisin päällikön Ilkka Koskimäen mukaan ihmiset kuvaavat poliiseja työtehtävissään yhä useammin. Koskimäen mukaan poliiseja yritetään samassa yhteydessä myös provosoida.
-Poliisi voi hyvin harvoin kieltää kuvaamisen julkisella paikalla, ellei se vaaranna rikoksen uhrin tai rikoksesta epäillyn yksityisyyttä tai rikoksen tutkintaa. Rajanveto ei ole helppoa, ja eduskunnan oikeusasiamies on ottanut käsittelyyn joitakin tapauksia.
Koskimäen mukaan poliisi suhtautuu kuvaamiseen ilmiönä, jota pyritään hyödyntämään.
-Monesti sivullisten kuvaamaa materiaalia saadaan myös rikostutkinnan avuksi. HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic