Kanta-Häme

Poliisin laaja United Brotherhood -operaatio voi näkyä Hämeessäkin: "Huumausainekauppa on verkostoitunutta"

Hämeen poliisin rikoskomisario arvioi, että United Brotherhood -operaation vaikutus Kanta-Hämeen rikollisuuteen näkyy ajan kanssa.
Poliisi takavarikoi 160 asetta United Brotherhood -operaatiossa tehdyissä kotietsinnöissä. Kuva: Keskusrikospoliisi
Poliisi takavarikoi 160 asetta United Brotherhood -operaatiossa tehdyissä kotietsinnöissä. Kuva: Keskusrikospoliisi

Poliisin tekemä United Brotherhood -operaatio voi näkyä myös Kanta-Hämeen rikollisuuteen, arvioi rikoskomisario Juha Pynttäri Hämeen poliisista.

– Vaikuttavuutta varmasti on. Jatko tulee näyttämään, miten asiat kehittyvät, Pynttäri kertoo.

Keskusrikospoliisi (KRP) tiedotti maanantaina tehneensä lukuisia kotietsintöjä rikollisjärjestöksi luokitellun United Brotherhoodin tiloihin.

Tutkinta on jatkunut yli vuoden, ja etsintöjä on tehty muun muassa Tampereella ja Turussa mutta myös Hämeessä. Rikosseuraamuslaitos teki etsinnän Riihimäen vankilassa, ja Lahdessa tehdyssä iskussa poliisi ja Tulli tekivät Suomen suurimman ekstaasitakavarikon, kun lahtelaisasunnosta löytyi yli 150 000 ekstaasitablettia.

Voit lukea lisää Hämeen poliisin ja Tullin tekemästä laajasta takavarikosta tästä.

KRP kertoi maanantaina, että takavarikoiden aikana löytyi useita kymmeniä kiloja eri huumausaineita ja 160 erilaista asetta. Poliisi on ottanut eri paikkakunnilta kaikkiaan 18 ihmistä kiinni.

Kanta-Häme ”ei erillinen saareke”

Kanta-Hämeessä United Brotherhoodilla ei Pynttärin mukaan ole omaa kerhotilaansa, mutta hänen mukaansa maakunnan keskeinen sijainti suurten kaupunkien keskellä näkyy.

– Kanta-Häme ei ylipäänsä ole mikään erillinen saareke Etelä-Suomen alueella ole, sanoo järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnoissa mukana ollut Pynttäri.

Poliisin iskussa United Brotherhoodia vastaan takavarikoitiin aseiden lisäksi muun muassa jengirekvisiittaa, kuten liivit. Kuva: Poliisi Poliisi
Poliisin iskussa United Brotherhoodia vastaan takavarikoitiin aseiden lisäksi muun muassa jengirekvisiittaa, kuten liivit. Kuva: Poliisi

Hän arvioi, että huumeet ovat voineet ohjautua eritasoisten välittäjien tai myyjien kautta, eivätkä kaikki huumekaupassa mukana olevat ole nimenomaan United Brotherhoodin jäseniä.

– Huumausainekauppa on verkostoinutta.

Lahti on ollut jo ennen tuoretta United Brotherhood -uutisointa valtakunnallisissa otsikoissa kaupungin huumeongelman vuoksi. Esimerkiksi viime keväänä Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa käsiteltiin laajaa Cannonball MC -jengiin liittyvää oikeudenkäyntiä. Hämeenlinnan ja Heinolan osastoa koskeneessa jutussa kaikkiaan 12 ihmistä tuomittiin useista kovista rikoksista.

Poliisi epäilee kokonaisuuteen liittyviä henkilöitä muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, väkivaltarikoksista ja talousrikoksista.

Poliisi ajaa lakkauttamista

Rikostutkinnan lisäksi poliisi ja syyttäjä vaativat ajamassaan siviilikanteessa United Brotherhoodin lakkauttamista. Lakkautuskanne käsitellään aikanaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Kyseessä on viime vuosina toinen kerta, kun poliisi vaatii siviilikanteella yhdistystä lakkautettavaksi. Parhaillaan poliisin ajama, Pohjoismaisen vastarintaliikkeen PVL:n lakkautusvaatimus odottaa ratkaisua korkeimmasta oikeudesta. HäSa

 

Lue myös: Analyysi: Onko liivijengiin kuuluminen rikos? – United Brotherhoodin lakkauttamista ajavat viranomaiset seuraavat Hollannin esimerkkiä

Päivän lehti

28.1.2020