Kanta-Häme

Poliisin selkänahkasta revitään

Voimavarojen niukkuus näkyy yhä selvemmin poliisin kenttätyössä. Hämeen poliisilaitoksella ei ollut kuluneena kesänä varaa kesäsijaisiin. Kesäpoliisien puute näkyy suoraan vahvuudessa.

– Partioiden määrä on ollut vähäisempi kuin aikaisempina kesinä, myöntää apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen Hämeen poliisilaitoksesta Lahdesta.

Seppäsen mukaan poliisi joutuu tarkasti miettimään erityisesti sitä, mikä määrä partioita on viikon hiljaisina aikoina ja mikä määrä on viikonloppuisin.

Puolen vuoden tilastojen mukaan toimintavalmiusajat ovat nousseet kymmenisen prosenttia.

– Toimintavalmiusajat ovat pidentyneet Kanta-Hämeessä ja erityisesti Hämeenlinnan seutukunnassa, Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa. Pidennystä on tullut 2–3 minuuttia, kun taas Forssassa on pystytty jopa parantamaan valmiutta.

Hämeenlinnassa toimintavalmius on ollut alkuvuonna 20 minuuttia, Hattulassa 22 ja Janakkalassa jopa 25 minuuttia.

Kesäpoliiseihin ei ollut varaa

– Kesälomat syövät vahvuuksia, sehän aina heikentää meidän mahdollisuuksiamme selvitä näistä hommista. Käytännössä lomalla voi ohjeistuksen mukaan olla neljännes. Henkilökunta on joutunut venymään, kuvaa apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen.

Vuodenvaihteessa aloittaneessa Hämeen poliisilaitoksessa ei kesäpoliiseja ole ollut Päijät-Hämeessä aikaisemminkaan toisin kuin Kanta-Hämeessä. Alkukesästä oli Tero Seppäsen mukaan tarkoitus, että kesäpoliiseja voitaisiin palkata kesällä vilkkaimpaan aikaan.

– Rahoitustilanne on kuitenkin ollut sellainen, ettei heitä ole ollut varaa palkata.

Se on sinänsä kaksiteräinen miekka, että kesäpoliiseja ei ole useamman vuoden perspektiivillä läheskään kaikkina kesinä tarvittu, eikä heitä ole aina ollut tarjollakaan.

– Nyt on sellainen tilanne, että on paljon työttömiä poliiseja.

Jonkin verran kesäaikaan tuo Seppäsen mukaan helpotusta se, ettei poliiseja ole koulutuksessa, kuten muun aikana.

– Erilaiset koulutuspoistumat kuormittavat aika paljon kesäajan ulkopuolista aikaa.

Heinäkuun alusta lisärahaa

Määräaikaisten työntekijöiden palkkaaminenkin on ollut jäissä Hämeen poliisilaitoksessa.

– Määräaikaisuudet ovat aina sellaisia, että niihin pitää olla peruste ja myös rahaa. Tämän vuoden aikana määräaikaisuuksien loputtua niitä ei ole jatkettu eikä palkattu sijaisia, vaikka siihen olisikin ollut lain mukainen peruste.

Heinäkuun alusta alkaen on Hämeen poliisilaitoksellekin saatu lisäbudjettirahaa työttömien poliisin palkkaamiseksi. Hämeen poliisilaitokselle tullut määrä oli viisi henkilövuotta puoleksi vuodeksi.

– Olemme onnistuneet kasvattamaan määrää siten, että olemme pystyneet palkkamaan useampia. Nuppiluku on yhteensä seitsemän tai kahdeksan, kun kaikki eivät päässeet heti aloittamaan 1. heinäkuuta.

Lisärahan turvin palkatut poliisit sijoittuvat Hämeen poliisilaitoksessa eri yksiköihin ja joukosta yksi on töissä Kanta-Hämeessä.

Selvitysprosentit laskeneet

Poliisi on eri puolilla maata pystynyt selvittämään alkuvuoden aikana aikaisempaa vähemmän rikoksia.

– Sellainen käsitys on, että omaisuusrikosten selvitysprosentit ovat laskeneet myös Hämeen poliisilaitoksen alueella. Puoli vuotta on kuitenkin lyhyt aika, ja asia on seurannassa.

Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppäsen mukaan poliisin hallintorakenne ei ole kaiken takana.

– Kyllähän yhteiskunnassakin tapahtuu muutoksia, ja rikollisuus saattaa kasvaa. Keskustelussa tulee helposti yksinkertaistuksia. Jos asiat olisivatkin niin yksinkertaisia, niihin olisi helppo puuttua. (HäSa)

Menot