fbpx
Kanta-Häme

Poliisitarkastaja: Liikehdintä vastaanottokeskusten lähellä lisääntynyt

Liikehdintä vastaanottokeskuksien lähistöllä on lisääntynyt viime viikkojen aikana, sanoo poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta.

Reenin mukaan vastaanottokeskuksiin on kohdistunut pääosin vahingontekoja ja erilaista häiriköintiä, kuten huutelua ja uhkailua.

– Syyskuussa tällaisista tilanteista raportoitiin aktiivisesti. Tilanne rauhoittui jossain määrin lokakuussa, mutta nyt viime aikoina tällaisista tapauksista on ilmoitettu taas enemmän.

Poliisitarkastaja arvioi, että viimeaikaiset uutiset turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista ovat antaneet kimmoketta uudelle liikehdinnälle vastaanottokeskusten liepeillä.

– Mitään viitteitä järjestäytyneestä tai organisoituneesta toiminnasta ei ole tullut ainakaan omaan tietooni. Kiinniotetut ovat olleet suomalaisia nuorehkoja miehiä, ja taustalla on usein ollut alkoholinkäyttöä.

Reen sanoo, että taustavaikuttimena kiinniotetuilla on ollut maahanmuuttovastainen ajattelu.

– Tyypillisintä on, että pienellä miesporukalla, alkoholin voimalla, on lähdetty autolla ajelemaan vastaanottokeskusten pihaan häiriköimään. Sitten on mahdollisesti heitelty jotain esineitä, kuten kiviä kohti seiniä.

Poliisitarkastajan mukaan vakavia vastaanottokeskuksiin kohdistuneita hyökkäyksiä, kuten törkeitä tuhotöitä tai tuhotöitä on raportoitu alle kymmenen kappaletta.

– Luvussa ovat mukana onnistuneet tuhopoltot sekä niiden yritykset, mukaan lukien polttopullojen heitot.

Poliisi tutkii parhaillaan Tampereen Rautaharkon vastaanottokeskuksessa torstain vastaisena yönä syttynyttä tulipaloa. Luonnollista syttymissyytä ei poliisin mukaan näytä olevan, mutta tällä hetkellä ei ole tiedossa, onko palo sytytetty tahallaan.

Syksyn aikana on uutisoitu useista vastaanottokeskuksiin tehdyistä tuhotöistä tai niiden yrityksistä. Esimerkiksi Niinisalossa tuhoutui marraskuun lopulla puutalo, joka oli tarkoitettu vastaanottokeskuksen käyttöön. Reen kuitenkin sanoo, että vastaanottokeskuksiin kohdistuvat tuhotyöt ovat Suomessa harvinaisia verrattuna esimerkiksi Ruotsiin tai Saksaan.

– Onhan se erittäin huolestuttavaa, jos näitä alkaa tulla enenevissä määrin. Meillä tämä ei ole ollut varsinainen ongelma.

Maahanmuuttoviraston tiedottaja Verna Leinonen sanoo, että tulipaloriski on otettu aina selvästi huomioon vastaanottokeskusten turvallisuussuunnitelmissa.

– Pelastussuunnitelma täytyy olla aina kunnossa ennen kuin vastaanottokeskus perustetaan, palovaroittimet pitää olla aina tiloissa ja asukkaiden ja henkilökunnan kanssa järjestetään pelastusharjoituksia. Paloturvallisuus on aina ollut ihan keskeistä varautumista.

Poliisitarkastaja sanoo, että poliisi on jo lisännyt näkyvyyttään vastaanottokeskusten lähellä ja vastaanottokeskuksia aiotaan jatkossa sijoittaa lähemmäs poliisiasemia. Reen pitää hyvänä, että myös vartiointia vastaanottokeskuksissa on lisätty.

– Jokaisen olisi myös hyvä pitää mielessä, että hetken päähänpistosta voi koitua erittäin vakavat seuraukset ja rangaistukset. Törkeästä tuhotyöstä tai tuhotyörikoksesta on tuomittu ehdottomaan vankeuteen. Ja tietysti ihmishenget ovat vaarassa.

 

Menot

Uusimmat