Kanta-Häme

Poliisitkin ymmällään liikennerikkomusten määrän putoamisesta Forssassa

Liikennerikkomusten määrä on tänä vuonna lähes puolittunut verrattuna viime vuoteen.
Forssan Autokoulun liikenneopettaja Joonas Salo kehottaa autoilijoita pohtimaan omaa ajotapaansa: Olenko laiska käyttämään vilkkua? Tiedänkö, miten liikenneympyrässä ajetaan? Päästänkö jalankulkijat suojatiellä yli? Kuva: Tapio Tuomela

Forssalaiset näyttävät ajaneen tänä vuonna lainkuuliaisemmin kuin vuosiin.

Joulukuuhun mennessä poliisi on saanut kiinni Forssassa 606 kuljettajaa liikennerikkomuksista, kuten ylinopeudesta tai liikennesääntöjen noudattamatta jättämisestä.

Viime vuonna liikennerikkomuksia oli Forssassa tammi–marraskuun välisenä aikana yli 1000. Vuonna 2016 rikkomuksia on kaikkiaan 1400 ja vuonna 2015 lähes 900. Poliisi arvioi, että tänä vuonna liikennerikkomusten määrä nousee 618:aan, joka olisi pienin lukema vuosiin.

Komisario Tarja Lindstedt Hämeen poliisista ei osaa sanoa syytä liikennerikkomusten määrän laskulle.

Hänen mukaansa valvontaa on suoritettu tänä vuonna aivan yhtä paljon kuin aiemminkin. Kyse ei siis ole siitä, ettei poliisi olisi tehnyt töitään.

Liikennerikkomusten väheneminen on mysteeri myös vanhemmalle rikoskonstaapelille Jukka Kastikaiselle. Hän pohtii sitäkin vaihtoehtoa, että valvonnat olisi sattumalta suoritettu Forssassa sellaisina hetkinä, jolloin liikenteessä on ollut tavallista vähemmän ongelmia.

– Onhan sekin vaihtoehto, että autoilijat todella ajavat paremmin kuin aiemmin. Sehän olisi mahtava uutinen, Kastikainen tuumaa.

Vanhempi konstaapeli Mika Penttilä on partioinut Forssan katuja vuosien ajan.

Hän on työssään huomannut, että kaupungin liikennekäyttäytyminen on ainakin muutaman vuoden sisällä kehittynyt, ja Forssan kadut ovat muuttuneet aiempaa turvallisemmiksi.

Vaikka rattijuopumusten määrä on kasvussa, selvin päin autoilevat ovat lainkuuliaisempia kuin aiemmin.

– Oma vaikutuksensa on varmasti sillä, että Forssassa valvoo myös siviilipoliisi. Sillä on oma pelotteensa, kun mikä tahansa parkissa oleva auto voi olla poliisin auto, Penttilä sanoo.

Hän uskoo, että myös automaattinen liikenteenvalvonta ja autokoulujen asennekasvatus purevat.

Näyttääkin siltä, että käsitys forssalaisten huonosta ajotaidosta on ainakin tänä päivänä urbaani legenda.

Vanhemman konstaapelin Rami Lehtisen mukaan forssalaiset kyllä tekevät virheitä liikenteessä jatkuvasti, mutta niin tekevät muutkin.

– Vilkun käyttö, kaistan vaihto, liikenneympyrässä ajaminen ja ryhmittyminen ovat ongelmia kaikilla paikkakunnilla, eivät vain Forssassa, Lehtinen huomauttaa.

Forssan Autokoulun liikenneopettaja Joonas Salo ja Easy Driver Forssan liikenneopettaja Teemu Haarala ovat samaa mieltä Rami Lehtisen kanssa. Heidän mielestään Forssan liikenteen suurimpia ongelmakohtia ovat asenne, vilkun unohtaminen ja kaistanvaihto sääntöjen vastaisesti. Nämä ovat kuitenkin suurimpia ongelmia myös Forssan rajojen ulkopuolella.

Salon mielestä Forssan liikenteessä on kuitenkin havaittavissa yksi erityispiirre: autoilijat pysähtyvät suojatien eteen aivan liian harvoin. Hänen kokemuksensa mukaan esimerkiksi Hämeenlinnassa ja Helsingissä jalankulkija pääsee helpommin tien yli kuin Forssassa.

Mika Penttilä on kuitenkin huomannut, että autoilijat Forssassa ovat viimevuosien aikana kehittyneet erityisesti jalankulkijoiden huomioimisessa.

– Nykyisin suojateiden eteen pysähdytään paljon herkemmin kuin aiemmin. Ilmiö saattaa johtua siitä, että keskustan pääväylät on nyt hyvin valaistu. Jos jalankulkijat käyttäisivät vielä heijastinta, autot pysähtyisivät nykyistäkin useammin.

Poliisi muistuttaa, että käsillä on yksi vuoden ruuhkaisimmista kausista, kun joulun meno- ja paluuliikenne ovat käynnissä.

Komisario Tarja Lindstedtin mukaan autoilijoiden suurimpia töppäyksiä joululiikenteessä ovat ylinopeus ja puhelimeen puhuminen. Moni nousee pyhien jälkeen liian aikaisin rattiin, mikä näkyy poliisin alkometrissä.

Kannattaakin olla hereillä liikenteessä ja muistaa, että poliisi valvoo myös jouluna. FL