Kanta-Häme

Poliitikoilta pitää vaatia avoimuutta

Ohjaaja Tuukka Temonen on huojentunut mies. Hän on tyytyväinen Arto Nybergin sunnuntaiseen ohjelmaan, jossa kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen vahvisti julkisesti, ettei käyttänyt oikeuttaan puuttua Presidentintekijät-elokuvan sisältöön.

– Tilanne on nyt hyvä ja selkeä. Me olemme noudattaneet kaikkia sitoumuksia ja sopimuksia, eikä mitään oikeustoimia ole vireillä, toteaa myös kohun silmässä jo pari viikkoa olleen elokuvan tuottaja Miia Haavisto.

Temosen mukaan Tujunen toimi viime syksynä viisaasti, kun ei lähtenyt poistattamaan elokuvasta mitään.

– Hän teki oikean ratkaisun, koska olisi huomattavasti kiusallisempaa keskustella siitä, mitä elokuvasta on jätetty pois. Myös minun olisi todella vaikea puolustaa sensuroitua elokuvaa, Temonen toteaa.

Sen sijaan Tujunen on kyseenalaistanut koko elokuvan esittämisen ja vasemmistoliittolaisen Aleksi Bardyn johtaman Helsinki Filmin mukaantulon elokuvan tuottajaksi.

Temonen myöntää, että alun perin hän neuvotteli leffan teosta Tarinatalon kanssa, mutta sopimusta ei lopulta syntynyt. Helsinki Filmi oli luonteva vaihtoehto, sillä Temonen teki yhtiön kanssa edellisen dokumenttinsa Rouva presidentti.

– Tulimme mukaan toukokuussa 2012, jolloin materiaalia esiteltiin lyhyesti myös Ylelle. Sen jälkeen aloitimme pitkän leikkausurakkamme, Haavisto kertoo.

Niinistö oli tylsin

Sauli NIinistön presidentinvaalikampanjasta kertova Presidentintekijät saa ensiesityksensä tänään Tampereen elokuvajuhlilla.

Keskiviikon lehdistönäytöksessä Temonen halusi jo kääntää huomion kiistasta itse elokuvan sisältöön.

Hän kertoo lähteneensä kuvaamaan kokoomuksen hyvin toimivaa kampanjakoneistoa. Puoluetoimiston kokouksissa kuvattu materiaali oli dokumentin kiinnostavinta antia ja editointivaiheessa Temonen päätti rakentaa koko elokuvan sen varaan.

– Niinistö-materiaali oli toisteista ja tavanomaista, hän oli elokuvan tylsin hahmo. Kampanjaväki pystyi pukemaan vaalin kulun parhaiten sanoiksi.

Dokumentillaan Temonen halusi myös avata oven vallan kabinetteihin.

– Koen, että poliitikoilta pitää vaatia entistä enemmän avoimuutta. Se vaatii heiltä toki pokkaa. Nyt pelkään, että tämän riidan takia ovet sulkeutuvat yhä enemmän, Temonen pohtii.

Taide ensin

Itsekin kokoomuksen valtuutettuna Iitissä toimiva ja useita vaalimainoksia puolueelle kuvannut Temonen ei koe puoluetaustansa vaikuttaneen dokumentin lopputulokseen.

– Oli alusta asti selvää, että kaikki ratkaisut tehtiin puhtaasti taiteellisin perustein, hän ja tuottaja Haavisto toteavat yhteen ääneen.

Toki toimivat henkilösuhteet avasivat Temoselle ovia dokumentin teossa.

– Viime syksyyn asti meillä oli sellaiset välit, että voin milloin tahansa soittaa Tujuselle. Me olimme ystäviä puolueen kautta, kuten Jenni Haukionkin kanssa.

Kysymykseen, mitä väleille tänä päivänä kuuluu, Temonen vastaa lyhyesti:

– Aika parantaa haavat.

Onko joku elokuvassa esiintyneistä pitänyt elokuvasta?

– On. En halua kuitenkaan paljastaa nimiä.

Entä mitä haluaisit kuvata seuraavaksi?

– Talvivaaran johtaja Pekka Perä olisi kiinnostava ihminen. Hänellä on ollut varmasti todella vaikeaa. Ehkä tästä tulee vielä tekijät-saaga, Temonen naurahtaa. (HäSa)