Kanta-Häme

Poliittisesta yleiskatsauksesta päivää

Hyvät toverit ja kanssaeläjät! Vappu on kohta täällä! Sen mukana saapuvat perinteiseen tapaan myös poliittiset vappupuheet.
 
Onko luvassa ärhäkkyyttä? Vastakkainasettelua? Tiukkaa analyysia?
 
Tuskin, arvioi erikoistutkija Ville Pitkänen Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta, politiikan tutkimuksen laitokselta.
 
– Hallitusneuvottelut ovat vielä vappuna kesken, eikä tiedetä, miten neuvottelut etenevät. Valta on vaihtunut, ja vappuna eletään yhä välitilassa, hän sanoo.
 
Ja koska vaalit on käyty ja voittajat ja häviäjät nimetty, nyt voidaan lähinnä odotella, mitä tuleman pitää.
 
– Puheissa saatetaan palata menneeseen vaalikauteen. Miten vaikea se oli ja miten hallitus ei saanut vietyä monia tavoitteitaan eteenpäin, Pitkänen sanoo.
 
Hän ei usko, että tämän vapun puheissa tölvitään muita puolueita niin paljon kuin tavallisesti.
 
Poliittiset puheet ovat perinteisesti kuuluneet suomalaiseen vapunviettoon siinä missä serpentiini, ilmapallot, ylioppilaslakit ja simakin.
 
Puheiden merkitys vain on viimeisimpien kolmenkymmenen vuoden aikana muuttunut.
 
– Aika laillakin. Vielä 1960–1970-luvuilla vappupuheet olivat ideologisen keskustelun areena, jolla esitettiin suuria yhteiskunnallisia uudistuksia, Ville Pitkänen sanoo.
 
1980-luvulle tultaessa puheet alkoivat muuttua ”yleispoliittisiksi katsauksiksi”, jotka voimakkaastikin heijastelevat vallalla olevaa poliittista tilannetta.
 
Samaa tietä kuljetaan yhä.
 
Ville Pitkänen huomauttaa, että viime vapun puheissa näkyi muun muassa Keskustan asema oppositiopuolueena. Esimerkiksi Kimmo Tiilikaisen hallituskritiikki oli roimaa.
 
Samaan aikaan SDP:n silloinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen puolusti puheissaan hallituksen ratkaisuja.
 
Erikoistutkija Pitkänen arvelee tulevien puheiden todennäköisesti toistavan samoja teemoja kuin viime vaalikaudella kuultiin eli ennen kaikkea tulevaisuutta luotaavia näköaloja.
 
– Suuria yllätyksiä ei ole luvassa, hän sanoo.
 
Vappuisin puhujankorokkeet ja torien esiintymislavat yhtä kaikki täyttyvät tutuista naamoista ja joka sortin puolueväreistä. Suurten puolueiden kärkihahmot kiertävät uskollisesti kaupunkien keskustoja, vaikka jäätä sataisi.
 
– Puheilla on edelleen oma roolinsa vapussa, vaikka niiden merkitys onkin heikentynyt. Niissä linjataan mennyttä ja tulevaa.
 
Vappupuheiden merkitystä on syönyt se, että tieto liikkuu nykyään niin nopeasti.
 
– Puolueiden ja äänestäjien välistä kommunikaatiota käydään nykyään monella eri foorumilla. Yhteys on aktiivinen ilman puheitakin, ja siksi keväiset torikokouspuheet ovat menettäneet terävyyttään.
 
Poliittisiin jyrähdyksiin on tätä nykyä muitakin areenoita.
 
Vappu on ylipäätään hiljalleen muuttunut entistä karnevalistisemmaksi. Ville Pitkänen huomauttaa sen merkityksen poliittisena työväen juhlana heikentyneen. Päivän poliittinen merkitys ei ole monellekaan olennainen.
 
– Ihmiset lähtevät kaduille pitämään hauskaa. Työväenjuhlamerkitys ei välttämättä ole niin kirkkaana mielessä. Vapusta on tullut yksi kevään karnevaaleista. 

Päivän lehti

9.4.2020