Kanta-Häme

Polkupyöräpollari ei pelota

Vanhempi konstaapeli Jussi Reunanen seisoo poliisin varusteissa torin laidalla. Reunasen vieressä on tänään poikkeuksellisesti polkupyörä, ei poliisiauto.

Ensimmäiset kiinnostuneet ovat tulleet jo jututtamaan häntä, vaikka Reunanen on ollut torilla vasta muutaman minuutin. Polkupyörällä liikkuvien poliisien vahvuus on se, että heitä on helppo lähestyä.

– Jonkinlaista hilpeyttä polkupyörällä liikkuva poliisi aina aiheuttaa. Tänään kun ajoin poliisiasemalta torille, näyttivät ohi ajavat autoilijat peukaloa, Reunanen kertoo.

Ei kaukaisille keikoille

Hämeenlinnan poliisiaseman työntekijöillä on käytössään kaksi polkupyörää. Kovin usein poliisit eivät pyörän selkään hyppää.

Työvoimaa tarvitaan tavallisessa partiotyössä, jossa kulkuneuvona on auto. Polkupyörällä liikkuva poliisi ei voi hoitaa kaikkia samoja tehtäviä kuin autolla liikkuva partio.

– Polkupyörällä ei voi kuljettaa asiakkaita, eikä pyörän mukaan mahdu kaikkia tarvittavia poliisin varusteita. Kaukana oleville hälytyskeikoille pyörällä ei voi lähteä, Reunanen sanoo.

Partioidessaan Hämeenlinnassa polkupyöräpoliisit liikkuvat keskustan alueella ja mahdollisten tapahtumien tuntumassa. Pyörällä partiointi on yleensä valvontaa, jossa tarkkaillaan kevyttä liikennettä, estetään järjestyshäiriöitä ja opastetaan ihmisiä.

Reunanen on partioinut polkupyörällä vain muutaman kerran, vaikka hän on työskennellyt Hämeenlinnassa poliisina nyt yhdeksän vuotta.

– Jos lähdemme pyörillä liikenteeseen, kyseessä ovat yleensä PR-tehtävät, eivät partiointitehtävät, Reunanen sanoo.

Kypärä poliisin tärkein varuste

Mitään erityistä koulutusta polkupyörällä liikkuva poliisi ei tarvitse, liikennesääntöjen osaaminen riittää. Polkupyöräpoliisit voivat hätätapauksissa rikkoa liikennesääntöjä.

– Liikennesäännöistä poikkeamisen pitää olla todella perusteltua, sillä mikään pyörässä ei kerro, että minulla on kiire. Hälytyslaitteitahan pyörissä ei ole.

Poliisin käytössä oleva pyörä eroaa tavallisesta oikeastaan vain siinä, että pyörän kyljessä on Polis-tarra. Pyörän tarakalla olevasta kassista löytyy kuitenkin rikesakkokaavakkeita, pysäköintisakkoja ja puhallutuspillejä.

Varusteiden lisäksi myös itse pyörän on oltava kunnossa.

– Jarrujen ja vaihteiden pitää olla ehjiä. Heijastimet pitää olla edessä ja takana, Reunanen luettelee.

Tärkein poliisin varuste on kuitenkin kypärä. Sitä hän suosittelee muillekin.

– Käsissä ja jaloissa olevia ruhjeita voidaan paikata. Sitä mitä tapahtuu pään sisällä, ei niin vain korjata, Reunanen muistuttaa. (HäSa)

Menot