Kanta-Häme

Poltinahon asuinalueen taideteos toteutumassa

Ympäristötaideteos Sininen aurinko toteutunee Poltinaholla vihdoin tänä vuonna. Äskettäin kokoontunut kaupungin yhdyskuntalautakunta lisäsi tämän vuoden investointiohjelmaan 65 000 euroa taideteosta varten.

Tosin päätös ei ollut yksimielinen, vaan siitä äänestettiin. Äänestystulos oli tasan 5-5, joten puheenjohtaja Pasi Vesalan (sd.) ääni ratkaisi.

Asian esitellyt tilaajajohtaja Päivi Saloranta sanoo ymmärtävänsä, että asiasta on erilaisia mielipiteitä.

– Poltinahoahan on markkinoitu laadukkaana alueena, mutta se on edelleen kesken. Jotkut kysyvät, kannattaako taideteostakaan tehdä just tässä kohtaa, kun rahastakin on pulaa.

Tilaajajohtaja huomauttaa kuitenkin, että taideteoksen rakentaminen on ollut vireillä jo kymmenkunta vuotta.

– Kyllä se pitäisi saada loppuun.

Saloranta kertoo, että kyseessä ei ole mikään patsas, vaan ympäristötaideteos, joka koostuu valoista, kasvillisuudesta ja isoista kivistä. Se on osa puistorakentamista.

Sinisen auringon ovat suunnitelleet kirjailija Olli Jalonen sekä kuvanveistäjät Olli Larjo ja Anssi Taulu.

Teoksen aiemmat osat ovat Punainen aurinko ja Musta aurinko. Punainen aurinko toteutettiin vuonna 2007 eli asuntomessuvuonna Harvoilanmäkeen ja Musta aurinko samana vuonna (eli kulttuurikeskuksen avajaisvuonna) Verkatehtaalle.

Ideana on, että kaikki kolme teosta sijaitsevat samalla suoralla.

Päivi Salorannan mukaan teos on tarkoitus toteuttaa tämän vuoden aikana – viimeistään syksyllä, ennen kuin maa jäätyy.

Olli Larjo kuuli kaupungin päätöksestä toimittajalta torstaina, ja ilahtui.

– Mahtavaa, hyvä kuulla!

Hän kertoo, että asiasta ryhdyttiin neuvottelemaan kaupungin kanssa joulun jälkeen.

Teossuunnitelma pienoismalleineen on ollut valmiina jo pitkään. Teoksen toteuttamiseen tarvitaan sekä kaupungin että taiteilijoiden panosta. Kaupunki toteuttaa infrapuolen eli puistorakentamisen, ja taiteilijat itse taideteoksen.

– Teos on eräänlainen saareke, joka kuvaa vedenpinnan vaihtelua Hämeenlinnassa ja varsinkin Poltinaholla, joka on pohjavesialuetta. Kyse on Itämeren vaiheista, rantaviivoista ja ajan tuomista muutoksista. HäSa

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic