Kanta-Häme

Poltinahon uuteen yhteisökortteliin muutetaan myös Hämeenlinnan ulkopuolelta – "Halukkaita näyttää olevan, jos on tarjota erikoisuuksia"

Ekologisuus on kiinnostanut asunnonetsijöitä. Toinen Paukkulantien uuden hirsikorttelin tontti alkaa rakentua ensi vuonna.
Timo Sollon rakennuttamassa kahden tontin hirsikorttelissa Paukkulantiellä voi olla lopulta yhteensä noin 25 asuntoa, joiden koot vaihtelevat 34 ja 96 neliön välillä. Asunnot ovat paritaloissa tai kolmen asunnon taloissa. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan Poltinaholle rakentuva yhteisökortteli on pian puoliksi valmis. Ensimmäinen asunto-osakeyhtiö Poltinahon Upseeri valmistuu vuodenvaihteen jälkeen, ja asukkaat pääsevät muuttamaan helmikuun alussa.

Kortteliin on muuttamassa yli kymmenen ulkopaikkakuntalaista, kertoo yrittäjä Timo Sollo Sollon Kodit ja Kiinteistöt oy:stä.

– Olemme saaneet pienenä rakentajana muuttotappiota purettua tämän verran. Hämeenlinnaan muuttaa ihmisiä Helsingistä, Hyvinkäältä, Oulusta ja Tervakoskelta, Sollo sanoo.

– Myös seuraavan tontin asunnoista on tullut kyselyitä Hämeenlinnan ulkopuolelta. Halukkaita muuttajia näyttää olevan, jos meillä on tarjota Hämeenlinnaan tällaisia erikoisuuksia.

Ympäristöystävällisyys on ollut erityisen tärkeää monelle asunnonostajalle.

– Esimerkiksi talojen hirsirakenne toimii samanlaisen hiilivarastona kuin puut metsässä. Jätehuoltoastioita tulee niin paljon, että lajittelu tehdään niin pitkälle kuin mahdollista.

Taloissa on ekovillaa, vesikiertoinen lattialämmitys ja katoille tehdään sähkövaraukset aurinkopaneeleille. Taloyhtiöiden pihalle tulee sähköautojen latauspisteitä.

Sollo on ottanut kiertotalouden ja ekologisuuden huomioon myös rakentamisessa. Kaikki mahdollinen rakennusmateriaali kierrätetään, ja esimerkiksi metallijätettä myydään eteenpäin.

– Rakennustyömailla muovi on vielä ongelma, sen kierto pitää saada järkeistettyä.

Sollo aikoo rakentaa suojellun vanhan upseerikerhon sokkelin päälle koko korttelin yhteisen lenkkisaunan ja kokoustilan talven ja kevään aikana.

Puretusta upseerikerhosta on säästetty hirsiä, jota voidaan käyttää esimerkiksi lasten leikkialueessa. Puisista pakkauslaatikoista tehdään asukkaille omat viljelylaatikot.

Yrittäjä Timo Sollo Sollon Koti ja Kiinteistö oy:stä kertoo, että Poltinaholle nousevan hirsisen yhteisökorttelin ensimmäisen tontin viisi taloa valmistuvat tammikuun lopussa. Viiden talon 11 asunnosta kolme on vielä vapaana.

Hämeen ensimmäiseen yhteisökortteliin muuttaa kaikenikäisiä ihmisiä. Joukossa on sekä yksinasujia että perheitä.

– Kotien lisäksi on oltu kiinnostuneita korttelin yhteisöllisyydestä ja siitä mitä, kaikkea saadaan asuntojen hinnalla. Yhteisölliset ratkaisut kuuluvat hintaan ja vastikkeeseen. Kysymys on siitä, että eri-ikäiset ihmiset muodostavat yhteisön, Timo Sollo toteaa.

– Kaikilla on kodeissa katetut kuistit. Jos ei kiinnosta jutella naapurin kanssa, on mahdollisuus olla myös kotona rauhassa. Yhteisöllisyys ei pakota ketään touhuamaan.

Tällä hetkellä Poltinahon Upseerin viiden talon 11 asunnosta on vapaana enää kolme yli 90 neliön asuntoa. Hirsikorttelin toisen asunto-osakeyhtiön rakentaminen alkaa heti, kun Poltinahon Upseerin jäljellä olevat asunnot saadaan myytyä.

Korttelin toiseen osaan tulee näillä näkymin 11–14 asuntoa 80 neliöstä alaspäin.

– Ennakkomarkkinointi ylätontista voisi alkaa helmikuussa. Keväällä päästäisiin rakentamaan ja valmista olisi vuoden 2020 alussa. Sitten koko kortteli olisi valmis, Sollo kertoo. HäSa

Päivän lehti

9.7.2020