Kanta-Häme

Poltinahon viimeistelyyn anotaan puolta miljoonaa

Poltinahon uudella asuinalueella närää asukkaissa aiheuttaneet keskeneräiset viimeistelytyöt saattavat nytkähtää eteenpäin ensi vuonna.

Hämeenlinnan yhdyskuntalautakunta päättää joulukuussa, myöntääkö se alueelle yhteensä noin 450 000 euron määrärahan vuoden 2014 investointisuunnitelmaan.

– Olen esittänyt, että summalla tehtäisiin katujen viimeistelytöitä ja aloitettaisiin alueella olevan harjoituskentän käytön suunnittelu ja kunnostus, kertoo kaupungin tilaajapäällikkö Jenni Sabel.

Ensin asvaltit, sitten kenttä

Tarkoituksena on asvaltoida Jaarlin päiväkodin läheinen Kaartinkatu, Rakuunakatu, Lasaretinkuja ja -polku sekä Kavioura.

Viimeistelytöihin kuuluvat myös jalkakäytävät, kevyen liikenteen väylät, nupukiveykset, viheralueet nurmikoineen ja istutuksineen, pysäköintialueet sekä liikennemerkit ja opasteet.

Alueella olevan harjoituskentän on tarkoitus Jenni Sabelin mukaan palvella lähinnä lasten – myös alueen päiväkotilasten – piha- ja palloleikkeihin soveltuvana kenttänä.

– Jos kenttä aiotaan talvella jäädyttää, pitää selvittää, pitääkö pintarakenteitakin vaihtaa. Suunnittelu on vasta alkutekijöissään. Tuskin sinne mitään leikkipuistoa tehdään. Tarkoitus on kuitenkin maisemoida se nykyistä hienommaksi.

Harjoituskentän osuus anotusta noin 450 000 eurosta on 150 000 euroa.

– Lopullinen kustannus tarkentuu, kun suunnittelu valmistuu.

– Yhteensä Poltinahon viimeistelytyöt, puistot ja harjoituskentän rakentuminen valmiiksi vaatisivat noin 800 000 euroa, Sabel sanoo.

Maankaato kentälle loppuu

Entiselle kasarmialueelle rakentaneet ja muuttaneet asukkaat ovat valittaneet kaupungille, kuinka harjoituskentän alueelle on luvatta ajettu maakuormia ja käytetty kenttää raskaiden työkoneiden väliaikaisena säilytyspaikkana.

Tilaajapäällikkö Jenni Sabel kertoo, että kaupungin rakennusvalvonta on selvittänyt ”syyllisen”.

– Kyseessä on yksityinen urakoitsija, joka ei liity kaupungin toimintaan. Hän on myöntänyt asian ja luvannut toimittaa ne pois.

Kaavamuutos vireillä ok-tonteista

Alueen yhtenä ongelmana on se, että se ei ole rakentunut toivotussa aikataulussa. Tämä vaikuttaa myös viimeistelytöihin.

Alueelle on kaavoitettu alun perin kortteleita, jotka on tarkoitettu ryhmärakentamiseen. Käytännössä korttelilla olisi ollut käytössään yksi tontti ja siellä toisiinsa kytkettyjä pientaloja ja pienkerrostaloja. Tämä ei ole kiinnostanut ostajia.

Tontit ovat yksityisten maanomistajien omistuksessa. Heiltä on lähtenyt toive kaavamuutoksesta, jolla tontit muutettaisiin tavallisiksi, erillisiksi omakotitalotonteiksi.

– Kaavamuutosta ei ole vielä käynnistetty, mutta kaavoittaja ja maanomistajat ovat keskustelleet. Kustannusasiat ovat vielä ratkaisematta.

Viimeistelyyn tarvittaisiin viisi miljoonaa

Kaupunki käyttää ensi vuonna keskeneräisten asuinalueiden viimeistelytöihin noin 1 miljoonaa euroa.

Poltinahon lisäksi loppusilaus olisi tarkoitus tehdä ensi vuonna myös Tarvasmäessä, Sampo III:ssa ja Siiri I:n alueella, jos rahoitus lautakunnalta irtoaa.

– Yhteensä viimeistelytöitä on tekemättä Hämeenlinnassa yli 5 miljoonan euron edestä uusilla asuinalueilla, kaupungin tilaajapäällikkö Jenni Sabel kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic