Kanta-Häme

Polttoaineiden hintojen nousu harmittaa

Polttoaineiden hintojen nousu on pistetty merkille autoilevissa kotitalouksissa. Kun vielä tammikuun puolivälissä 95E10-laadun keskihinta oli koko maassa 1,367 euroa litralta, maaliskuun puolivälissä samasta menovedestä sai pulittaa 1,451 euroa litralta. Lähes kymmenellä sentillä ovat nousseet myös dieselin ja 98E5:n litrahinnat.

Lisäksi huomion arvoista on se, että dieselin hinta on lähestynyt 95E10:n hintaa.

– Kyllä niitä hintoja tulee seurattua. Varsinkin viime kesänä bensiini oli todella kallista. Pakko on silti tankata, jos aikoo autolla ajaa. Itse käyn tutun kylmäasemalla. Sopiva litrahinta ysivitoselle olisi minusta 1,35 euroa, forssalainen Seppo Kaija sanoo.

”Hintoja tulee tarkkailtua”

Jokioislainen Raimo Vaittinen ajaa dieselautolla. Hänen mielestään dieselin litrahinta ei saisi ylittää 1,30 euroa.

– Hintoja tulee tarkkailtua. Olisihan se mukavampaa, että diesel olisi edullisempaa. Ajamista pitää varmaan rajoittaa, jos hinnat lähtevät taas kovaan nousuun. Olen jopa harkinnut autoilun lopettamista kokonaan. Entisenä taksiautoilijana ajokilometrejä on kyllä kertynyt ihan riittävästi.

Helsinkiläinen Lynn Gueck seuraa polttoaineiden hintoja muttei erityisesti aja halvimmalle pumpulle.

– Tankkaan silloin, kun on pakko. Olen Amerikasta kotoisin, ja minusta Suomessa polttoaineiden hinnat ovat aivan liian korkeat. Niistä saisi ottaa puolet pois. Olen kuitenkin asunut täällä jo 42 vuotta ja tottunut harmittavan kovaan hintatasoon, Forssaan tankkaamaan pysähtynyt ja Loimaalle matkalla ollut Gueck totesi.

”Hinnat nousevat kesää kohti”

Myös Forssan Shellin yrittäjä Santtu Saarinen on huomannut asiakkaiden seuraavan aktiivisesti polttoaineiden hintoja.

– Litrahinnat ovat nousseet alkuvuodesta sen verran paljon, että kyllä moni autoilija on sen huomannut ja asiaa kommentoinut. Silti hinnat ovat vielä selvästi edullisempia kuin vuosi sitten. Forssassa eri huoltamoiden välillä on hintakilpailua, ja se on jopa hieman kiristynyt, kun taloudelliset ajat ovat heikot.

Keskiviikkona litrahinnat pyörivät Forssassa 95E10-laadulla vajaassa 1,50 eurossa. 98E5:n tai 99:n litrahinnat olivat lähes 1,60 euroa ja dieselin vähän alle 1,40 euroa.

Hämeenlinnassa 95E10-bensiinin keskihinta oli 1,45 euroa litralta, mikä on noin viisi senttiä Forssaa edullisempaa, 98-oktaanista sai 1,52 eurolla ja dieseliä 1,35 euroa litralta.

Valtakunnallisesti polttoaine oli halvinta eilen Lahdessa, jossa 95E10:n litrahinta oli 1,40:n paikkeilla. Kalleinta puolestaan oli Enontekiöllä. Siellä 95E10-laatu maksoi noin 1,60. Tiedot perustuvat Polttoaine.net-palvelun hintaseurantaan.

Forssan Autokeitaan liiketoiminnanjohtaja Niko Järvi kertoo, että polttoaineiden hinnat nousevat yleensä aina kesää kohti.

– Se on jokakeväinen trendi. Kesällä on enemmän kysyntää, ja se näkyy myös hinnoissa. Toki polttoaineen hinnanmuodostukseen vaikuttavat monet muutkin tekijät. Hintataso on kuitenkin edelleen alempi kuin vuosi sitten. Se kertoo siitä, että Suomessa kokonaiskulutus on heikkoa. Monilla muilla aloilla on sama ongelma kuin öljyalalla: miten saada yhdistettyä tuotantokustannukset ja myyntihinnat kestävälle pohjalle.

– Meillä Teboil hoitaa polttoainemyynnin ja -hinnoittelun, eikä sillä ole meille suoraa taloudellista vaikutusta. Silti polttoaine on äärimmäisen tärkeä artikkeli ja antaa tietyn viitekehityksen toiminnallemme. Se on käyntikortti, Järvi sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic