Kanta-Häme

Polttopuukauppa on käynyt vilkkaasti

Metsäkeskuksen tekemän kyselytutkimuksen mukaan Kanta-Hämeen polttopuukauppiailla riittää vielä myytävää. Heikompi tilanne on Pohjois-Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa sekä paikoin Uudellamaalla.

Iittalassa omasta metsästään polttopuuta myyvä Ilpo Inkiläinen kertoo, että tänä talvena klapeja on kysytty ja ostettu enemmän kuin edellisinä talvina. Inkiläinen arvioi, että kysynnän kasvu johtuu sähkön ja öljyn kallistumisesta sekä kunnon talvesta. Kysyntä myös näkyy. Inkiläisen kuivan puun varastot alkavat huveta.

– Asiakas ei voi enää valita, mitä kuivaa puuta saa.

Inkiläinen tekee kaikki puut omasta metsästään, eikä osta myytäväksi esimerkiksi virolaisia tai venäläisiä halkoja, kuten monet klapikauppiaat.

Pimeät kauppiaat vievät asiakkaita

Loppilainen halkokauppias Martti Rautio sanoo, että kuivaa polttopuuta löytyy vielä hyvin varastoista.

Pari vuotta polttopuita myynyt Rautio kertoo kysynnän kasvavan koko ajan, mutta polttoaineen hinta ja verotus ei pidä riittävän hyvin leivänsyrjässä kiinni.

– Pimeät puukauppiaat ovat pahin kilpailija.

Raution mukaan moni tilaa puuta juuri kovilla pakkasilla lumiseen aikaan. Silloin kuljettaminen ja puiden varastointi on huomattavasti työläämpää kuin kesällä tai syksyllä.

– Edes edullisempi hinta ei houkuttele ihmisiä ostamaan talven puita loppukesällä, Rautio ihmettelee.

Tämä näkyy myös Metsäkeskuksen teettämässä kyselyssä. Puita ostetaan kovilla pakkasilla omakotitaloihin lisälämmitystä varten. Keskimäärin klapeja ostetaan kerralla 3,4 irtokuutiometriä.

Hattulan halon yrittäjä Jussi Silvola on huomannut, että asiakkaiden kertaostot ovat pienentyneet mottiin tai kahteen.

– Ennen kertatilaukset olivat huomattavasti isompia.

Muitakin ongelmia alalla on. Kauppiaita on tullut paljon lisää ja kilpailu on kovaa.

– Pudotuspeli on käynnissä. (HäSa)