Kanta-Häme

Polut palaavat rakentajien ympärille

41 vuotta moottoritien ramppia ja nyttemmin kauppakeskus Goodmanin kulmaa koristanut Rakentajat-monumentti kokee syksyyn mennessä täydellisen muodonmuutoksen.

Työt betonisen monumentin juurella ovat jo alkaneet. Monumentin rapautunut ja halkeillut pinta korjataan. Samalla peitetään paljastuneita betoniraudoituksia ja patsas saa kokonaan uuden valaistuksen.

Puistoa uudistettiin viimeksi pari vuotta sitten, kun ympäröiviä katuja korotettiin moottoritien katteen vuoksi. Samalla puistosta poistuivat kaikki sen halki kulkeneet käytävät.

Jalankulkijat ja pyöräilijät ovat sen jälkeen äänestäneet jaloillaan ja puiston nurmikon läpi kulkee kaksi epävirallista, mutta hyvin suosittua käytävää.

Hämeenlinnan kaupungin viheraluesuunnittelijan Susanna Lappalaisen mukaan kaupunkilaisten toiveet on kuultu.

– Ilman muuta tähän tarpeeseen reagoidaan. Suunnitelmat ovat vielä kesken, mutta kyllä sinne on käytäviä tulossa.

Hän muistuttaa, että puistossa ei ole koskaan kulkenut virallisesti käytäviä. Nyt sellaiset lopultakin saadaan ja rakentajiakin pääsee pian katsomaan myös vierestä ja jopa alta, kuten teoksen luonut kuvanveistäjä Kari Juva Lappalaisen mukaan toivoi.

Rujoksi ja jopa rumaksikin luonnehdittu, oman aikakautensa henkeä vahvasti huokuva betonimonumentti jakaa mielipiteitä Hämeenlinnassa.

Vuonna 2008 kaupunki käsitteli ehdotusta koko patsaan poistamisesta, mutta sen ei katsottu olevan enää mahdollista. HäSa

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic