Kanta-Häme

Pöly kohosi pääsiäisen päätteeksi

Kaduilla pölisee, kun harjakalusto lipuu pitkin Hämeenlinnan kantakaupunkia siivoten talven hiekoituksia.

Valtaosa katupölystä on jauhautunutta asvalttia ja hiekkaa. Pölypilvessä on mukana myös nokihiukkasia, autojen osista irtoavia epäpuhtauksia ja maaperän mikrobeja.

Katuputsauksesta johtuva pöly on jokavuotinen piikki ilmassa leijailevien, hengitettävien hiukkasten määrässä.

– Raja-arvot rikkoutuvat säännöllisesti joka kevät, Hämeenlinnan kaupungin ympäristötarkastaja Reijo Hemilä sanoo.

Kantakaupungin ilmanlaatua on Hämeenlinnassa seurattu jatkuvatoimisilla mittauslaitteilla vuodesta 1993 lähtien.

Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet ylittävät keväisin raja-arvon 50 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa yleisesti lähes kaikilla mittausasemilla Suomessa.

Ilmanlaatu ehti Hämeenlinnassa muuttua pääsiäisen aikana hyvästä välttäväksi.

Niittykadun mittauslaitteen korkein keräämä lukema oli tiistaina iltapäivällä 54.2 mikrogrammaa kuutiometriä kohden. Useimmissa kaupungeissa tämä oli ehtinyt tapahtua jo ennen vuosittaista ylösnousemuksen juhlaa.

Ylityksiä sallitaan kullakin asemalla 35 kappaletta vuodessa. Kyse on määrästä, jonka ylittyessä viranomaisten on ryhdyttävä toimenpiteisiin sen alentamiseksi.

– On harvinaista, että määrä ylittyisi.

Hemilän mukaan Hämeenlinnassa hiukkaspitoisuuksien raja-arvot ovat viime vuosina pysyneet aisoissa.

– Lyhyt, leuto talvi ja sateet parantavat tilannetta. Vuositasolla ylityksiä tapahtuu Hämeenlinnassa alle 10 kertaa. Vuonna 2010 tuli viime vuosien isoimmat lukemat, raja ylittyi 17 kertaa.

Lakaisukoneiden harjaksilla ei pölyä kokonaan kaduilta ja ilmasta putsata, Hemilä muistuttaa.

– Harjaan tarttuu vain karkea pöly. Hieno pöly saa kyytiä vasta, kun kunnon sateet tulevat. Katuja pitäisi putsata painepesurein.

Osa pölystä on niin hienojakoista, että pienhiukkaset sujahtavat aina ulkona liikkuvan keuhkoputkiin asti, josta varsinkin astmaatikot ja allergiset kärsivät.

Siinä missä karkeat hiukkaset jäävät ylähengitysteihin ja poistuvat yskien ja aivastellen, pysyvät pienhiukkaset Hengitysliiton mukaan elimistössä kuukausia tai jopa vuosia.

– Herkimpien kannattaa välttää isoja väyliä, joissa on katuputsaus käynnissä.

Hiukkaspilveä voidaan hillitä jonkin verran etukäteen väliaikaisella pölynsidonnalla eli suolaliuoksella ennen varsinaista siivousurakkaa.

– Menetelmä on käytössä myös Hämeenlinnassa. Katupölyä syntyy kuitenkin aina.

Koneet käynnistyvät keväisin heti, kun lämpötila pysyy plussan puolella yölläkin. Hämeenlinnassa kevään ensimmäinen harjakone nytkähti liikkeelle pari viikkoa sitten, mutta työtä haittasivat yöpakkaset.

– Yöpakkasten aikaan katuja ei päästä lakaisemaan kunnolla. Vaarana on, että lakaisutyössä käytettävä vesi jäätyy. Vesi estää osittain pölyn leviämisen.

Tavallisesti katupölystä päästään eroon loppukevään aikana.

– Tavanomaisesti ilmanlaatu on hyvällä tasolla syksyyn saakka. HÄSA