Kanta-Häme

Pomminpurkajat veivät isän sotamuistot

Helsinkiläinen Jussi Heinämies törmäsi jo pari vuotta sitten perheensä Hattulan Takajärvellä sijaitsevaa kesämökkiä siivotessa kahteen vanhaan kranaattiin.

– Isä kävi molemmissa sodissa Kannaksella ja Taipaleella, ja toi ne sieltä ilmeisesti matkamuistoiksi. Uskalsin ne siirtää varovasti asuintiloista piharakennukseen, koska tuskin isä olisi tuonut vaarallisia räjähteitä ihmisten läheisyyteen, Heinämies muistelee.

Kranaatit lojuivat sittemmin pihavarastossa, mutta tänä keväänä Heinämies aktivoitui niiden suhteen. Hän sai neuvon olla yhteydessä puolustusvoimiin.

– Lähetin valokuvat sotilaspiirin esikuntaan, jossa ne tunnistettiin välittömästi panssarintorjuntakranaateiksi.

Viime viikolla Panssariprikaatin pomminpurkuryhmä saapui paikalle tutkimaan räjähteet ja tekemään ne tarvittaessa vaarattomaksi.

– Kranaatit olivat toki aitoja, mutta onneksi niistä oli räjähteet poistettu, kuten epäilinkin.

”Kuvat riittävät”

De-aktivoidut kranaatit lähtivät silti sotilaiden mukaan. Heinämiestä sotamuistojen menettäminen ei harmita.

– Minulle riittää kyllä kuvat niistä muistoksi. Kehotan kaikkia muitakin olemaan yhteydessä sotilaspiiriin tai poliisiin, jos vastaaviin ullakoillaan tai kellareissa törmäävät, Heinämies sanoo.

Pomminpurkajat kertoivat Heinämiehelle, että vastaavanlaisia hälytyksiä tulee neljästä–viiteen vuodessa.

– Poliisilla ja puolustusvoimilla on toimiva yhteistyö näissä tapauksissa. Kannattaa olla yhteydessä ensin sotilaspiiriin, jos vaara ei ole välitön. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic