Kanta-Häme

Pönttöpäivä palaa Riihimäelle välivuoden jälkeen

Suosittu tapahtuma pidetään Suomen Metsästysmuseolla lauantaina 25. maaliskuuta kello 10–14. Pönttöpäivänä kävijät voivat naulata ja naputtaa vaikka kotipihaansa linnulle pöntön. Rakennusmateriaalin saa tapahtumasta.

Pöntön rakennuksessa opastavat Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiön (HRAKS) väki sekä Kanta-Hämeen Lintutieteellisen Yhdistyksen vapaaehtoiset asiantuntijat. 

HRAKS:n työpaja on sahaillut ja porannut pönttötarpeet etukäteen, joten oman pöntön kokoaminen on pientä naulailua vaille valmis.

Vuoden 2015 tapaan tapahtumassa on pönttösorvi, jonka tuo paikalle Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri. 

Metsästäjät valmistavat sorvilla telkänpönttöjä näytöstyyliin. Uudenmaan piirin metsästäjien sorvi on kiertänyt ahkerasti maata eri tapahtumissa, varsinkin viimeisen vuoden aikana ja valtakunnallisen kampanjan innostamana. 

Metsästysmuseon tavoitteena on kasvattaa määrää yli tuhannella linnunpöntöllä. Esillä on myös Kanta-Hämeen Lintutieteellinen Yhdistyksen erikoisempia pönttömalleja. 

Metsästysmuseoon pääsee Pönttöpäivänä puoleen hintaan. Esillä on ranskalaisen valokuvaajan Pierre Abensurin Subjective Trophies -näyttely, jossa metsästäjät ovat palanneet saalistrofeineen eläimen pyyntipaikalle kuvattavaksi juhlavaatteissaan.

Pönttöpäivä oli alun perin riihimäkeläisen Paloheimo oy:n perinne, jossa kaupunkilaisille jaettiin pönttötarpeita sahan varastosta. Suomen Metsästysmuseo herätti tapahtuman uudelleen henkiin keväällä 2010 yhteistyössä Versowoodin kanssa.

Pönttöpäivä Suomen Metsästysmuseolla (Tehtaankatu 23, Riihimäki) kello 10–14.

Päivän lehti

31.5.2020