Kanta-Häme

Pöölin ulkonäöstä alkoi parku, joka vie ajatukset maakunta-arkistoon

Asemanseudun pysäköintitalo Pöölin ulkonäkö herättää kaupunkilaisissa tunteita. Kuva: Esko Tuovinen
Asemanseudun pysäköintitalo Pöölin ulkonäkö herättää kaupunkilaisissa tunteita. Kuva: Esko Tuovinen

Asemanseudun uuden pysäköintilaitoksen eli Pöölin vasta julkistetuista pysäköintihinnoista nousi tovi sitten kova parku.

Some-keskusteluja seuranneet saattoivat huomata, että hintakeskustelun lomassa esitettiin myös erilaisia arvioita uuden pysäköintilaitoksen ulkonäöstä.

Äänet jakautuivat ihan hirveästä kamalan hienoon. Osalle, kuten itselleni Pööli toi mieleen Verkatehtaan lasitehtaan ruskehtavat teräsrakenteet.

Mitään uuttahan siinä ei ole, että uusi rakennus herättää intohimoja.

Näin käy aina. Tunteet myös tuppaavat laantumaan silmän tottuessa. Siis siinä vaiheessa, kun rakennuksesta tulee enemmän tai vähemmän hyväksytysti osa kaupunkikuvaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vuonna 2009 nousi parku, kun vasta valmistuneen maakunta-arkiston sivuseinän viereen alkoi nousta betonipaaluja. Enää sivuseinää ei viereen nouseeen toimistotalon alta näe. Kuva: TA terho aalto
Vuonna 2009 nousi parku, kun vasta valmistuneen maakunta-arkiston sivuseinän viereen alkoi nousta betonipaaluja. Enää sivuseinää ei viereen nousseen toimistotalon alta näe. Kuva: Terho Aalto, arkisto

Joskus julkipaheksunta saa koomisia piirteitä. Näin kävi esimerkiksi 12 vuotta sitten, kun uusi maakunta-arkisto alkoi nousta hahmolleen.

Viipurintien ja Keinusaarentien kulmaukseen vuonna 2009 valmistuneen maakunta-arkiston graafinen betonijulkisivu oli monelle hämeenlinnalaiselle ihan liikaa. Rakennusta pidettiin rumana, eikä tuskaa helpottanut, kun julkisivun kerrottiin kestävän ainakin 200 vuotta.

Mutta mikä huuto siitä syntyikään, kun vuoden päästä valmistumisesta maakunta-arkiston koristeelliseen kylkeen alkoi nousta Mehiläisen kiinteistönä tunnettu uusi toimistorakennus!

Maakunta-arkisto palkittiin arkkitehtuuristaan vuoden 2009 betonijulkisivuna ja yksi koristeellinen seinä peittyi ehkä ikiajoiksi. Erikoinen nousi arvoonsa vasta, kun osa siitä menetettiin.

Juttusarjassa toimittajat kirjoittavat ärsyttävistä, hämmästyttävistä, ilahduttavista tai muuten vaan ajankohtaisista asioista.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic