Kanta-Häme

Pop up -ravintola ei synny pop up

Vaikka pop up -ravintoloita mainostetaankin helppoina perustaa ja hauskoina pyörittää, on todellisuus monta kertaa tarua ihmeellisempää. Helppoa ravintolan perustaminen ei ole koskaan, ei edes päiväksi.

Tasolounaan Parolantien keittiön keittiömestari Matti-Pekka Paappanen korostaa suunnittelun merkitystä. Jos olet siis avaamassa ensi sunnuntaina pop up -ravintolaa, pitäisi sinulla olla jo suunnitelmat ja kauppalista valmiina.

– Ei pop up -ravintolakaan synny ilman suunnittelua. Se pitää aloittaa jo hyvissä ajoin ja silti ravintolassa tulee aina yllätyksiä. Sen tiedän omasta kokemuksesta, Paappanen nauraa.

Mikäli pop up -ravintoloitsija toimii viisaasti, menee hän tänään listansa kanssa kauppaan ja aloittaa huomisaamuna valmistelut. Kaikki mahdollinen kannattaa tehdä lauantaina niin, että sunnuntaina voi nauttia täysin siemauksin ravintolastaan.

Aloita kymmenestä asiakkaasta

Mitä tehokkaammin pop up -ravintolaa markkinoidaan etukäteen, sitä varmempaa on, että asiakkaita tulee paljon. Jos ravintolaa pidetään vielä auki aamupäivästä iltaan, on ongelmia luvassa.

Paappasen mielestä on syytä miettiä etukäteen, kuinka monelle asiakkaalle oma ravintola on tarkoitettu. Ensimmäisellä kerralla kymmenenkin voi olla aivan riittävästi. Yhtälailla harkintaa vaativat ravintolan aikataulut. Kolme tuntia lounasaikaan on monta kertaa järkevin vaihtoehto.

– Kannattaa tehdä sellaista ruokaa, jonka osaa ja jota voi ylpeänä tarjoilla muillekin. Jos siis olet hyvä tekemään lihapullia, tee niitä. Ruokaa ei tarvitse uudestaan keksiä.

Päivän ravintolassa kannattaa olla menu joka on riittävän yksinkertainen. Pitkää haudutusta kestävät ruuat tai makoisa keitto ovat aina hyviä vaihtoehtoja.

– Kalliita aineita ei kannata ostaa, vaan vaikkapa possun niskaa tai poskea, joista saa haudutettua edullista, mutta maittavaa ruokaa. Juureskeitto on hyvä vaihtoehto, Matti-Pekka Paappanen neuvoo.

Ravintolapäivän aamuksi kannattaa jättää ainoastaan salaatin tekeminen ja leipominen. Salaatti ja rapea leipä ovat makoisammillaan, kun ne on tehty vain vähän aikaisemmin,

Hieno ajatus

Matti-Pekka Paappanen kehuu pop up -ravintolaa upeaksi keksinnöksi, joka onnistuu laittamaan ravintola-alan parhaat puolet pieneen pakettiin. Hän aikoo mennä ravintolapäivän aikana tutustumaan itsekin muutamaan ravintolaan.

– Tärkeintä ravintolapäivässä on se fiilis. Nauttikaa siitä älkääkä stressatko, Paappanen korostaa.

Itse hän ei villeimmissä unelmissakaan pop up -ravintolaa menisi perustamaan. Alan ammattilainen ei tunnusta olevansa innokas kotikokki vapaa-aikanaan.

– Purkkihernekeittolinjalla ollaan, Paappanen nauraa. (HäSa)