fbpx
Kanta-Häme

Popparimausteiden panna päättyi

Elokuvissa käyvät popcornin ystävät kokivat järkytyksen kautta Suomen viime keväänä, kun muutaman vuoden markkinoilla olleet popparimausteet joutuivat maanlaajuiseen myyntikieltoon.

Tuotteiden myynti oli Suomessa vielä pientä, mutta kovassa kasvussa kun Yhdysvalloissa kovin suositut ja rapakon takana valmistetut tuotteet narahtivat Suomen tullin pistokokeessa.

– Syyt olivat milloin mitäkin tuotteesta riippuen. Esimerkiksi yhdessä maussa oli käytetty väriainetta, mitä saa Suomen tullin tulkinnan mukaan käyttää elintarvikkeen, mutta ei mausteen ainesosana, kertoo Vesa Matilainen maahan tuovasta Nordic Snacksista.

Suomen tulliviranomaiset tulkitsivat EU-maahantuontisäädöksiä naapurimaita tiukemmin, sillä Ruotsin kautta tuodut tuotteet pantiin pannaan ainoastaan täällä.

– Naapurimaissa tuotteita on saanut myydä koko ajan, mikä on hieman erikoista. EU:n sisäinen valvonta perustuu viranomaisten aktiivisuuteen hyvässä ja pahassa, tällä kertaa tullilaboratorio teki tällaisen tulkinnan, Matilainen miettii.

Pian piina kuitenkin päättyy, sillä asiakkaiden itse popcornin joukkoon lisäämät mausteet vapautuivat tällä viikolla puolisen vuotta kestäneestä myyntikiellosta. Tuotteiden koostumusta on muutettu, ja nyt ne täyttävät kaikilta osin vaatimukset.

On jo aikakin, kertoo Hämeenlinnan Bio Rexin teatterivastaava Samu Haapanen.

– Ihmiset ehtivät kovasti tykästyä mausteisiin, niitä kyseltiin jatkuvasti ihan viikoittain. Tilaus lähtee heti tällä viikolla, sillä mausteista ehti tulla monelle tärkeä osa poppareita!

Menot