Kanta-Häme

Poppikoneesta pärähti Siboppia

Tuut! Tuut-tuuut!

Ruusukkeilla ja viireillä koristeltu punainen pikkuauto kurvaa Vuorentaan koulun pihaan ja pyöräyttää pari vauhdikasta kunniakierrosta hämmästyneiden pikkuoppilaiden edessä.

Avonaisesta ikkunasta purkautuu musiikkia ja näkyy huiskuttavia käsiä. Mutta poppikoneesta ei tällä kertaa jyrähdä poppi, vaan Jean Sibeliuksen musiikki ja Siboppi.

Autosta putkahtaa pihalle vanhanaikaisiin vaatteisiin pukeutuneita miehiä ja naisia. Yksi liehuvahelmainen täti lähestyy koulua vielä polkupyörällään.

– Jag är tant Julia eli Julia-täti. Osaatteko te ruotsia vai suomea?, tivaa harrastajanäyttelijä ja Miemalan koulun rehtori Riitta Hietanen oppilailta.

Tietokilpailuja ja …tanssiharjoituksia

Tässä viedään Hämeenlinnan koululaisille tietoa säveltäjä Jean Sibeliuksesta sekä lähestyvästä juhlavuodesta. Riitta Hietanen on pukeutunut säveltäjä Jean Sibeliuksen tädiksi, Julia Borgiksi, joka opetti poikaparalle pianonsoittoa lyömällä tätä sukkapuikolla sormille jokaisesta väärästä äänestä.

Seurueeseen kuuluvat myös tietokilpailukysymyksiä esittävä Emilia-täti (laulunopettaja Päivi Hirvikoski), autonkuljettaja Valtteri (tuottaja Satu Lindstedt) sekä Per-setä, joka laulaa tällä kertaa oppilaille laulun Lastu lainehilla. (tuottaja Tatu Pohjola).

Koska SIBoppi-autoksi tuunattu Fiat on myös aikakone, mukana on kaksi Sibelius-opiston tanssiosaston nykyistä opiskelijaa, Milja Korhonen ja Noora Sillanpää. He ovat tehneet koreografian yhteen Karelia-sarjan osaan ja opettavat sitä lapsille ja nuorille autokierroksella.

– Projekti on hieno tilaisuus kertoa nuorille näistä tärkeistä asioista vauhdikkaan esityksen siivittämänä, he sanovat.

Innostus lisääntyy …kohti vuotta 2015

Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiö polkaisi SIBopiksi kutsutun oppilaitosyhteistyön käyntiin 2012. Aluksi pilottihankkeessa oli mukana 12 koulua ja päiväkotia.

Tänä keväänä pantiin uusi vaihde päälle ja startattiin autokiertueelle kaikkiin Hämeenlinnan alakouluihin. Syksyllä kierros jatkuu päiväkodeissa ja yläkoulussa.

– Eipä ainakaan kukaan voi sanoa, ettei ole kuullut asiasta, Riitta Hietanen sanoo.

Sibelius-opiston edustajana ja SIBopin hankesuunnittelijana mukana oleva Päivi Hirvikoski iloitsee siitä, että innostus kouluissa selvästi lisääntyy, mitä lähemmäs Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuosi 2015 tulee.

– Jotkut koulut ovat itse järjestäneet Sibelius-teemapäiviä, joissakin kouluissa se on otettu kaikki luokka-asteet ja oppiaineet läpäiseväksi teemaksi, hän kertoo.

Ensi syksyksi on luvassa muun muassa oppilaiden kuvataiteen ja kädentaidon näyttelyitä. Vuoden kuluttua on vuorossa esittävän taiteen projekti.

Hevonen vaihtui …hevosvoimiin

Mutta miksi Sibelius-auto?

– Aluksi suunnittelimme, että Sibeliuksen tädeille pitäisi tietenkin hankkia kulkuneuvoksi hevonen, Päivi Hirvikoski ja Satu Lindstedt nauraa hekottavat.

Koska hevosen pito olisi ollut aivan liian työlästä, Lindstedt sai sisareltaan lainaksi vanhan Fiatin. Koululaisten mielestä sekin taitaa näyttää melkein yhtä muinaiselta kuin hevoskyyti.

Autosta on riittänyt kiertueväelle monenlaista hupia.

– Joskus ajamme päivän päätteeksi Hämeenlinnan keskustan ympäri ja soitamme ikkunat auki Sibeliusta, autonkuljettaja-Valtteri Satu Lindstedt tunnustaa.

Poliisit ovat joskus vilkuttaneet oudoille kulkijoille, mutta tavalliset kaduntallaajat ovat jostain syystä olleet kuin eivät olisi huomaavinaankaan. (HäSa)

Mainos