Kanta-Häme

Poroseikkailu avaa ovet maailmalle

Ranskalais-suomalaisena yhteistyönä syntynyt luontoelokuva tähtää laajaan kansainväliseen levitykseen.
Ailo - pienen poron suuri seikkailu on kuvattu pääosin Lapissa. Vuonoja ja tuntureita on kuvattu Norjan puolella. Kuva: Matila Röhr Productions

Kun pieni poronvasa syntyy Lapin keväthangille ja alkaa heti hoippua emänsä vanavedessä pohjoisen henkeäsalpaavissa maisemissa, on asetelma selvä.

On selviydyttävä karuissa olosuhteissa hengissä villipetojen, kuten susien, karhujen ja ahmojen, kiiluvista, nälkäisistä katseista huolimatta.

Ailo – pienen poron suuri seikkailu on suomalaisen MRP Matila Röhr Production oy:n ja ranskalaisen Borsalino Productionsin tuottama koko perheen fiktiivinen luontoelokuva.

– Meille oli houkuttelevaa lähteä mukaan tällaiseen maailmanluokan elokuvaan. Asetin heti tiukat ehdot. Vaadin, että pääkuvaajan ja äänisuunnittelijan pitää tulla meiltä. Rahoitimme neljäsosan, jolloin pystyimme vaikuttamaan sisältöön ja käsikirjoitukseen. Yli puolet vastuusta oli meillä, mikä oli erittäin hyvä, osatuottaja Marko Röhr kertoo.

Elokuvan tuotantobudjetti oli 3,2 miljoonaa euroa, ja se nousee noin 4 miljoonaan euroon kansainvälisten versioiden myötä.

Eri maihin tehdään erilaiset kertojaäänet ja -tarinat. Suomessa Ailon tarinan kertoo näyttelijä Peter Franzén.

– Yksi vaatimuksistani ranskalaisille oli, että eläimet eivät elokuvassa puhu. Sanoin, että jos puhuvat, lähden heti, Marko Röhr toteaa.

– Toinen vaatimus oli, että digitaalisia eläimiä ei tehdä. Kaikkien eläinten pitää olla oikeita, vaikka elokuva onkin käsikirjoitettu, hän lisää.

Ranskalaiset olivat asioista samaa mieltä, sillä käsikirjoittaja-ohjaaja Guillaume Maidatchevsky on koulutukseltaan biologi.

Suomesta toisena pääkuvaajana oli Teemu Liakka ja Ranskasta Daniel Meyer.

– Tämä on yhdistelmä ihan puhdasta luontokyttäyskuvausta ja elokuvan muita tekniikoita. Lajityyppi on ranskalainen. He ovat tässä maailman johtavia tekijöitä, Röhr sanoo viitaten muun muassa elokuviin Pingviinien matka, Mikrokosmos ja Siivekäs muutto.

Suomalainen ja etenkin MRP:n kädenjälki näkyy elokuvassa Metsän tarina– ja Järven tarina -elokuvien viitoittamina.

Ailo-elokuvaa on kuvattu eri puolilla Lappia ja lisäksi tietyt vuonot ja tunturit Norjan puolella.

Elokuvassa nähdään porojen ja villipetojen lisäksi lintuja kotkista pöllöihin sekä vikkeliä pikkunisäkkäitä jäniksistä oraviin ja näädistä kärppiin. Pitkällisen työn tuloksena kameran eteen saatiin myös harvinainen napakettu eli naali poikasineen.

Eläintenkouluttaja Tuire Kaimio veti yli 20 hengen eläintiimiä, jonka vastuulla oli antaa tietoa eläinten käyttäytymisestä ja pitää huoli sekä lain noudattamisesta eläinkuvauksissa että eläinten turvallisuudesta.

– Eläinten kuvaus oli todella monimutkaista ja haastavaa. Yleensä meillä oli vain yksi otto. Kaiken piti olla etukäteen mietitty, eikä mikään saanut mennä pieleen, Marko Röhr kuvailee.

Paitsi että pöllö oli syönyt kärpän kärppäkuvauksia edeltävänä päivänä.

Kuvaukset saatiin tehtyä reilussa vuodessa, koska säät suosivat.

Elokuva on myyty jo yli 30 maahan Aasiaa myöten.

– Ennakkomyynti on ollut valtavaa. Tämä tulee olemaan Lapin-matkailulle melkoinen houkutin. Turistit näkevät, että Lappi on myös valtava erämaa eikä vain matkailukeskuksia. HÄSA

Ailo – pienen poron suuri seikkailu saa maailmanensi-iltansa Suomessa 21.12.

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic