Kanta-Häme Hämeenlinna

Porsastilalliset pitävät yhdessä nenää pinnalla – Hauhon vuoden yrittäjä on Tuittulan Pekoni Oy

Yhteisomisteisen porsassikalan osakkaat palkittiin Hauhon vuoden yrittäjänä.
Tuittulan Pekoni on onnistunut saamaan osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa. Juha Karkkulan (vasemmalla) seurassa on sikalamestari Olli Virtanen. Kuva: Tuittulan Pekoni Oy
Tuittulan Pekoni on onnistunut saamaan osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa. Juha Karkkulan (vasemmalla) seurassa on sikalamestari Olli Virtanen. Kuva: Tuittulan Pekoni Oy

Hauhon vuoden yrittäjänä palkittiin Tuittulan Pekoni Oy:n osakkaat joka on kuuden tilan yhteisomistuksessa oleva porsassikala.

Yhteisyritys syntyi, kun seudulla sijainneet lihasikalat tarvitsivat laadukkaita porsaita kasvatukseen, mutta porsastuotantoa harjoittavat tilat olivat pieniä ja porsaita jouduttiin haalimaan useammalta tilalta.

– Pahimmillaan meillekin tuli yhdessä erässä porsaita kasvatukseen 27 eri tilalta, hauholainen sikatilallinen Juha Karkkula kertoo tiedotteessa.

Sikala rakennettiin vuonna 2003 Karkkulan sikalan yhteyteen Hauhon Tuittulaan.

Osakastilat ovat Hauholla, Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Rengossa. Osakkaat huolehtivat omista lihasikaloistaan.

Possut syntyvät porsassikalassa ja lihovat lihasikaloissa

Porsassikalassa olevat emakot keinosiemennetään ja porsimisen jälkeen porsaat kasvatetaan noin 25-kiloisiksi, kunnes ne siirretään lihasikaloihin.

Porsaista hieman yli puolet menee osakkaiden sikaloihin ja loput välitykseen HKScanin muille sopimustiloille.

Kaikki Tuittulasta lähteneet siat päätyvät aikanaan HKScanin Forssan teurastamolle ja sitä kautta HK:n tuotemerkillä kuluttajille.

Osakkaat Lasse Eerola ja Juha Karkkula pitävät yhtenä menestystekijänä osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa.

Esimerkiksi sikalamestarina toimiva Olli Virtanen on ollut alusta alkaen mukana toiminnassa. Karkkulan poika Janne on lähtenyt mukaan uutena osakkaana.

Tuittulan Pekonin osakkaita ilahduttaa se, että yrityksen talouden kurssi on saatu käännettyä ja nenä niin sanotusti pinnalle, vaikka sianlihan kulutus ja tuotanto ovatkin laskeneet Suomessa viime vuosina.

– Onneksi olemme saaneet hyviä työntekijöitä, jotka ovat viihtyneet täällä pitkään, Karkkula kiittelee.

Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Hauhon Yrittäjät luovuttivat palkinnon hallituksen puheenjohtaja Juha Karkkulalle Hauhon yrittäjäjuhlassa perjantai-iltana Ilorannassa. HÄSA.

Lue myös: Janakkalan vuoden yrittäjä satsaa nopeaan palveluun ja tekee ympäripyöreitä työpäiviä

Lammin vuoden yrittäjän mukaan kuljetusalalla menestyy omalla työllä – ”Suomi ei tule toimeen ilman meitä”

Päivän lehti

23.1.2020