Kanta-Häme

Pörssi nousee, talous laskee

Helsingin pörssin CAP-indeksi on noussut kahdessa vuodessa yli 50 prosenttia. Suomen talous on kuitenkin taantumassa ja bruttokansantuote laskee.

Yhdysvalloissa osakekurssit ovat nousseet yhtä kyytiä maaliskuusta 2009. Kurssit ovat kaikkien aikojen korkeimmilla tasoilla.

Nordnetin päästrategi Jukka Oksaharju sanoo, etteivät kurssit perustu yritysten tuloksiin. Raha vain ohjautuu pörssikursseihin.

– Iso kuva on, että rahalla ei ole muuta paikkaa kuin pörssi. Korkomarkkinoilta ei saa tuottoa.

Oksaharju ei näe nykyisiä asunto- ja kiinteistömarkkinoita kiinnostavina. Hyvien valtioiden lainoista ei saa tuottoa.

– Jäljelle jäävät vain osakemarkkinat. Pörssissä on nyt varmasti sellaista rahaa, joka ei olisi siellä, jos korot olisivat normaalilla tasolla.

Korkojen nousu kurssien pudotus

Koska kurssit eivät perustu tuloksiin, osakesijoittajat tyytyvät historiallisen pieniin tuottoihin. Oksaharju kuuluu niihin, jotka ovat varoitelleet osakemarkkinoiden ylikuumentumisesta.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed niin ikään varoitti juuri korkeista osakekursseista. Sen mielestä sosiaalisen median yhtiöiden kursseissa on jo kuplan merkkejä.

– Olen ehdottomasti Fedin kanssa samaa mieltä. Kasvavakaan bisnes ei ole välttämättä hyvä ostos, jos hinnassa on paljon odotuskertoimia.

Oksaharju pelkää, että talouden elpyminen ja korkojen nousu tuo Suomen osakemarkkinoille vielä ylimääräisiä rasitteita. Suomen vienti elpyy todennäköisesti vasta päämarkkinoiden perässä. Yleinen korkotaso kohoaa kuitenkin yhtä aikaa.

– Menestyksellisen osakesijoittamisen ehto on nyt, että ostoja laajennetaan ulkomaille.

Oksaharju kehottaa myös laajentamaan nykyistä osakevalikoimaa. Piensijoittajalle tyypillinen viiden osakkeen salkku ei riitä vaan on omistettava vähintään kymmenen eri yhtiön osakkeita.

– Jos viidestä omistuksesta yksi menee karille, tappio on liian suuri.

Odotukset eivät toteudu

Pörssisijoittajan on varauduttava siihen, että korkojen nousu iskee kursseihin. Todennäköisesti kurssilasku iskee rajuimmin osakkeisiin, joilla on spekulatiivista arvoa.

– Yhtiövalinta on entistä tärkeämpi. On ymmärrettävä, mikä yhtiö ansaitsee rahaa. Hyvät yhtiöt kärsivät laskusta vähiten.

Helsingin pörssin yhtiöt julkistavat juuri toisen neljänneksen tulostietoja. Tuloksiin ladataan odotuksia, jotka eivät välttämättä käy toteen.

– Kun osakkeen kurssi kohoaa, nostavat analyytikot sen tavoitehintaa. Heidän on keksittävä myös kasvukäyriä, jotta tavoitehinta toteutuisi.

– Kurssiin ladataan täten odotuksia, jotka eivät perustu mihinkään todellisen taloudelliseen kasvuun.

Oksaharju sanoo laatuyhtiöille tyypilliseksi sitä, että näin korotetut odotukset eivät toteudu.

– Nyt kyseessä on tavallista laajempi ilmiö, joka on lähtenyt Yhdysvalloista. (HäSa)

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic