Kanta-Häme

Posetiivareille avustusta ensimmäiseen historiateokseen

Museovirasto myönsi torstaina hämeenlinnalaiselle Suomen Posetiivarit ry:lle 6 000 euroa suomalaisen posetiivihistorian kartoitukseen ja tallennukseen.

Yhdistyksen perustajajäsen ja kolmisenkymmentä vuotta posetiivarina toiminut Teuvo Ylitalo Hämeenlinnasta kertoo, että summa on korvamerkitty historiateoksen kirjoittamiseen.

– Se lähtee 1700–1800-lukujen vaihteesta, jolloin ensimmäisten kahden saksalaisen posetiivarin tiedetään tulleen Porvooseen, ja päättyy nykyaikaan.

Teoksen, joka vielä kulkee työnimellä Posetiivarit Suomessa, kirjoittaa yhdistyksen sihteeri, hattulalainen Markku Karvonen, joka työskentelee radiojuontajana ja toimittajana Yle Hämeessä.

Mukana työryhmässä ovat lisäksi Ylitalo sekä yhdistyksen hallituksen jäsen Harri Karvonen.

Muistitietoa kaivataan lisää

Teuvo Ylitalon mukaan vastaavaa posetiivareiden historiaa ei ole aiemmin kirjoitettu.

– Pari vuotta sitten tartuimme härkää sarvista, että nyt se tehdään, tai se jää tekemättä!

Yhdistys järjesti yhdessä Suomalaisen kirjallisuuden seuran kanssa kyselyn, johon kansa sai lähettää muistitietoa ja valokuvia posetiivareista. Materiaalia on kertynyt mukavasti, mutta Ylitalo toivoo, että materiaalia lähetettäisiin edelleen. Näissä asioissa Ylitalolle voi soittaa numeroon 045 2754275.

Lisärahoitusta etsitään

Historiateokseen tulee Ylitalon mukaan pikemminkin ”kymmeniä kuin satoja sivuja”.

Sen kokoaminen ja painattaminen maksanee muutamia kymmeniätuhansia euroja, ja yhdistys aikookin hakea lisärahoitusta eri säätiöiltä.

Teoksen tarkka valmistumisajankohta ei ole vielä selvillä, sillä yhdistystä työllistää parhaillaan 31.7.–3.8. järjestettävä suomalais-virolainen, kansanvälinen posetiivifestivaali FinEst 2015.

Kyseessä on suurin pohjoisessa Euroopassa koskaan järjestetty posetiivitapahtuma. Mukana on kaksi maata ja lähes kymmenen paikkakuntaa sekä useita kymmeniä posetiivareita.

Tärkeimmät festivaalipaikkakunnat ovat avajaiskaupunki Hämeenlinna ja päättäjäiskaupunki Tallinna.

Museovirasto myönsi kaikkiaan 55 000 euroa tälle vuodelle suomalaisen kulttuuriperinteen tallentamiseen ja tutkimiseen. Avustusta sai 15 hakijaa, ja keskimääräinen avustussumma oli 3 667 euroa. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic