fbpx
Kanta-Häme

Positiivinen pohjavire ja paljon juomalauluja

Rempseää irlantilaista folkia ei ensimmäisenä tule mieleen kuunnella istumapaikalla pimennetyssä konserttisalissa. Vihreän saaren folk sopii kuitenkin hyvin myös Guinness-mainoksilla tapetoidun kapakan ulkopuolelle, totesi Vanajasaliin sunnuntaina löytänyt yleisö.

– Aluksi tuntui hieman jäykältä istua paikallaan, mutta eiköhän tästä rentouduta. Jäi jo hymy naamalle niin, että sattuu, Tampereelta konserttiin saapunut Noora Karjalainen nauroi väliajalla.

Sisarensa kanssa samaan seurueeseen kuulunut Petra Karjalainen paljasti, ettei pystynyt kuuntelemaan konserttia paikallaan.

– Musiikki menee kehoon, sieluun ja sydämeen. Vähintään jalalla pitää koko ajan teputtaa.

Irish Festival in Finland, Suomen irkkumusiikkifestivaali, järjestetään tänä vuonna jo 27. kerran.

Pääesiintyjää Dé Danannia on kutsuttu irlantilaisen folkin Rolling Stonesiksi, joten festivaalin järjestäjiin kuuluva Suomi–Irlanti-seuran puheenjohtaja Olli Pellikka ei ollut suotta innoissaan saadessaan yhtyeen kiertueelle.

Dé Danann esiintyi myös ensimmäisillä festivaaleilla 1986.

Äärimmäisyyksien musiikkia

Dé Danannin ja The Danny O’Mahony Trion käsittävä konsertti houkutteli Vanajasaliin muutamia satoja irkkumusiikin ystäviä.

Petra ja Noora Karjalainen ystävineen olivat tulleet paikalle paitsi nauttimaan musiikista, täyttämään lupauksen Dé Danann-yhtyeessä soittavalle Brian McGrathille.

– Tapasimme hänet viime kesänä Irlannissa Galwayssa, missä hän oli levykaupassa töissä. Lupasimme tulla eturiviin fanittamaan, joten täällä ollaan. Meillä on taustalla vähän irkkuinnostusta ja irlannin opiskelua, ja taas tuli olo, että pitäisi päästä paikan päälle Irlantiin. Petra Karjalainen kertoi.

Vuosien saatossa festivaali on kasvanut viikon mittaiseksi kiertueeksi. Irlannissa asunut Olli Pellikka uskoo irkkumusiikin uppoavan suomalaisiin vuosi vuodelta paremmin mollivoittoisuutensa vuoksi.

– Silloin kun Irlannissa ollaan surullisia, ollaan todella surkeita ja päinvastoin. Irkkumusiikki on äärimmäisyyksien musiikkia, jossa kuitenkin on positiivinen pohjavire – ja suurien tunteiden vastapainoksi rutkasti juomalauluja. (HäSa)

Menot