Kanta-Häme

Positiivisen palautteen määrä yllätti lehdentekijät.

Hämeen Sanomien tabloidikokoista testilehteä jaettiin viime viikolla Pimeän kaupan illassa sekä ystävänpäivänä kauppakeskus Goodmanissa noin 2700 kappaletta. 
 
Aiemmin julkaistuista jutuista koostettu koelehti keräsi kehuja ja kiitosta jopa hämmentävän paljon. 
 
– Lähes sata prosenttia palautteesta oli positiivista. Monet lukijamme ovat kokomuutosta odottaneet ja osa on toivonut tabloidin tulevan jo aiemmin, päätoimittaja Pauli Uusi-Kilponen iloitsee.
 
Lukijoiden ja myös toimituksen toive toteutuu vajaan puolentoista kuukauden päästä. Ensimmäinen aito Hämeen Sanomien tabloidilehti jaetaan lukijoille aprillipäivänä. 
 
– Lukijoiden palautteista valtaosa koski uuden lehden kaksiosaisuutta ja sitä, että lehden molemmat osat ovat jatkossa niitattuja. Osat eivät niin sanotusti hajoa käsiin.
 
Lukutottumuksia on lähes yhtä monta kuin lukijoita. Yksi lukee lehden alusta loppuun, toinen lopusta alkuun, kolmas katsoo otsikot ja palaa lehteen syvällisemmin iltapäivällä töiden jälkeen. 
 
– Yllätyimme esimerkiksi siitä, kuinka monet pariskunnat kertoivat konkreettisesti leikkaavansa nykylehden kahteen osaan aamukahvipöytään, Uusi-Kilponen myöntää.
 
– Aprillipäivän jälkeen saksille ei ole tarvetta.
 
Juttujen määrä ei vähene
Perjantaina kauppakeskuksessa kävi satoja pitkän linjan kestotilaajia, joista monet kertoivat tulleensa varta vasten koelehden takia. 
 
Kesän Elomessuilla jaossa ollut ensimmäinen testilehti oli sekin tuoreessa muistissa. Ensimmäinen koelehti oli luettu tarkkaan.
 
– Monet ovat epäilleet, että Hämeen Sanomien juttumäärät pienenevät tabloidin myötä. Näin ei tule käymään. Lehden painopinta-ala pysyy samana, koska sivumäärä kaksinkertaistuu, päätoimittaja lupaa.
 
Hämeen Sanomissa, kuten kaikissa muissakin sanomalehdissä, seurataan jatkuvasti keskisivumääriä pitkällä aikavälillä. Tabloidissa erityisesti viikonloppulehdiltä on lupa odottaa runsautta, pitkiä henkilöhaastatteluja ja tuoreita näkökulmia.
 
– Maakuntalehtien yhteistoimitus Lännen Media tuottaa monipuolista lukemistoa etenkin viikonloppuihin. Näin Hämeen Sanomien väki voi entistä enemmän keskittyä paikalliseen uutisointiin, Pauli Uusi-Kilponen kuvailee. (HäSa)