Kanta-Häme

Posti tulee kotihoidon avuksi Forssassa

Posti on voittanut kotihoidon palveluita koskevan Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän tarjouskilpailun. Posti tarjoaa ensi vuoden alusta kotipalveluita Forssan seudulla kahden vuoden ajan.

Lisäksi sopimuksessa on optio vuosille 2019 ja 2020.

Postin kotihoidon palveluiden piirissä ovat vammaisasiakkaiden kotipalvelut sekä henkilökohtainen apu, kun Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän omat resurssit eivät riitä palveluiden tuottamiseen.

Lisäksi Postin kotihoitopalveluiden piiriin tulee kuulumaan sotainvalidien palveluita sekä FSHKY:n omaa kotihoitoa ja henkilökohtaista apua täydentävä palvelu ruuhkahuipuissa sekä äkillisissä tarpeissa.

Postin Kotipalvelut-yksikön johtaja Petri Kokkonen sanoo erilaisilla kotipalveluiden tarjoamisella Postin pyrkivän hyödyntämään valtakunnnallisesti merkittävää postin nykyistä jakelukanavaa.

– Posti käy noin 2,8 miljoonan oven takana lähes päivittäin. Pyrimme hyödyntämään tätä valtakunnallisesti merkittävää kanavaa, jolloin myös postin omat palvelut säilyisivät, Kokkonen sanoo.

Hän on ollut Kotipalvelut-yksikön johtaja viime toukokuusta. Posti koettaa löytää uusia palveluita kirjepostin vähenemisen korvaamiseksi.

Kokkonen sanoo postinjakajan voivan käydä nopeasti tarkistuskäynnillä esimerkiksi vanhuksen luona omalla jakelureitillään. Tämä on huomattavasti halvempaa kuin kunnallisen kotihoitajan käynti pitkän ajomatkan takaa.

Niihin tehtäviin, jotka edellyttävät kotihoidon ammattiosaamista, Posti tulee palkkaamaan oman henkilöstön, joka voi viipyä asiakkaan luona postinjakajan pistäytymistä pidemmän ajan. Ateriapalveluiden kuljetuksissa Posti on jo suurin palvelutarjoaja vuositasolla noin kahdella miljoonalla aterialla.

Posti ei ole pilotoimassa kotipalvelutarjontaansa Forssassa. Etelä-Karjalassa on jo käynnissä Postin tarjoamat kotipalvelut Parikkalassa, Savitaipaleella, Simpeleellä ja Lappeenrannassa. Kokkosen mukaan palvelut Etelä-Karjalassa on laajenemassa.

Kokkonen ei kerro Kotipalvelut-yksikön liikevaihtotietoja.

FSHK:ssä muutos koskee niin vammais- kuin vanhuspalveluita.

Aikuissosiaalityön palvelualuejohtaja Jaana Paasikangas sanoo, että vammaispalveluissa ostopalvelu täydentää palvelua niissä tilanteissa, kun kuntayhtymän oma kotihoitopalvelu ei pysty vastaamaan palvelutarpeeseen.

– Henkilökohtaisen avun palveluissa ostopalvelua käytetään mm. äkillisissä tilanteissa ja muutenkin työnantajamallia täydentävänä palveluna.

Vanhuspalveluiden vs. palvelualuejohtaja Raija Virtanen sanoo apua tarvittavan oman henkilöstön tueksi ruuhkahuippuina ja äkillisissä tilanteissa. Sotainvalidien kohdalla palvelu voi siirtyä Postin kotipalvelulle vain uusien sopimusten osalta. Nykyisin voimassa oleviin sopimuksiin ei tule muutoksia.

Sopimuksen tarjouslaskennallinen kokonaisarvo on neljälle vuodelle yhteensä vähintään 418 000 euroa.

Posti ja FSHKY voivat aloittaa varsinaiset neuvottelut palveluiden tuotannosta, kun valitusaika on päättynyt. Palveluita tuskin toimivat täydessä mitassa vielä tammikuussa, koska Posti joutuu palkkaamaan tehtäviin myös uutta henkilöstöä.

FSHKY:n ja Postin sopimusta ei ole vielä allekirjoitettu, koska valitusaika kuntayhtymän hallituksen tekemään päätökseen on vielä kesken. HÄSA

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic