Kanta-Häme

Postimerkkikerholla jalka menneessä, toinen tulevassa

Keväällä kansallinen postimerkkinäyttely, syksyllä postikorttitapahtuma ja synttärijuhlat. Siinä lomassa kerhoiltoja kahdesti kuussa ja neljä numeroa uutta maakunnallista Tavastforum-lehteä. Ei hassumpi suoritus 75-vuotiaalta.

– Postimerkkikerho voi Hämeenlinnassa hyvin ja se on koko porukan ansiota, myhäilee yhdistyksen puheenjohtaja Ahti Paavola.

Paavola itse on ollut kerhoaktiivi vuosituhannen vaihteesta lähtien ja puheenjohtajana kuutisen vuotta. Toisin kuin esimerkiksi Tampereella ja Helsingissä, Hämeenlinnassa kerhon jäsenmäärä on vuosien varrella kasvanut. Tällä hetkellä se on 136.

– Yhdistykset eivät saa olla salaseuroja. Millä muulla tavalla tavoitamme ihmisiä paremmin kuin omalla tiedotuslehdellä? Uusimmasta numerosta otimme 800 kappaleen painoksen, kertoo Paavola.

Eikä Tavastforum ole pian enää vain Kanta-Hämeen postimerkkikerhojen yhteinen lehti. Ensi vuonna mukaan tulevat myös Valkeakoski ja Toijala.

– Se tuo lisää henkistä voimaa. Täytyy kai käydä tunnustamassa tamperelaisille, että kolkuttelemme jo heidän rajojaan, nauraa Paavola.

Postikortit ja asiakirjat samaa sukua

Hämeenlinnan postimerkkikerho on valinnut ensi vuoden teemakseen Aulangon. Painavia syitä löytyy kaksin kappalein. AD 2013 tulee kuluneeksi 130 vuotta siitä, kun Hugo Standertskjöld osti Mäkelän tilan, josta sittemmin tuli Karlberg, ja Aulangon uusi hotellikin täyttää kunnioitettavat 75 vuotta.

Kerhon hovigraafikolta Jaana Aallolta on jo tilattu postikortti hotellista, mutta postimerkin aihe on vielä avoin.

– Olisimme varmaan valinneet joutsenen Joutsenlammella, mutta Itella ehti jo julkaista sellaisen postimerkin, pahoittelee Paavola.

Vielä reilu vuosikymmen sitten filatelistit keskittyivät pääsääntöisesti postimerkkeihin, mutta nyt eletään keskellä postikorttibuumia. Vaikka Paavola itse tunnustautuu ennen kaikkea suomalaisten ja elokuva-aiheisten postimerkkien kerääjäksi, hän ei pane kehitystä pahakseen. Hänen mielestään samaan hiekkalaatikkoon sopivat myös leimamerkit ja asiakirjat.

– Filatelia on historian tutkimusta laajasti. Tämä on aaltoliikettä. Postikorttien kerääminenkin rauhoittuu, kun vanhat kortit alkavat jo olla keräilijöiden kätköissä.

Todistaa, mutta ei paljasta

Ahti Paavolan omien kätköjen ainutlaatuisimpiin asiakirjoihin – ainakin paikalliselokuvallisessa mielessä – kuuluu eräs virkatodistus. Sen mukaan toukokuussa 1920 syntynyt Sirkka Linnea Jansson kuoli Hämeenlinnassa heinäkuussa 1939 ja haudattiin viisi päivää myöhemmin Perkjärvellä.

– Kysyin helsinkiläisessä antikvariaatissa, löytyykö mitään elokuvaan liittyvää, ja minulle näytettiin tämä. Se oli luvattu Elokuvasäätiön asiamiehelle, mutta kun hän ei ollut noutanut sitä, se myytiin minulle.

Kuinka arvokas Aulangon hotellin savupiippuun kuolleen näyttelijä Sirkka Sarin kuolintodistus on, Paavolainen ei tiedä. Se kuitenkin on varmaan, ettei asiakirja ole myytävänä.

– Mitä hotellilla tapahtui, jää vastausta vaille. Ehkä ikuisiksi ajoiksi, sanoo Paavola. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic