Kanta-Häme

Postin nimissä on toteutettu useita huijauksia – tiedossa yli 30 uhria

Henkilötietoja hyödyntämällä on haettu pikalainoja, jotka on nostettu Virossa.
Postin nimissä lähetetty huijaisviesti voi olla erehdyttävän aidon näköinen ja näyttää esimerkiksi tältä. Kuva: Poliisi.

Helsingin poliisilaitos tutkii Postin nimissä tehtyjä ammattimaisia huijauksia, jotka on tehty kolmena eri ajankohtana.

Helsingin poliisilaitoksella on tiedossa yli 30 uhria. Viime viikonlopun osalta rikoshyöty on ollut noin 19  000 euroa.

Poliisin mukaan huijausten rikoshyöty on kaikkiaan yli 200 000 euroa, kertoo Yle.

Kaikissa tapauksissa Postin saapumisilmoitukselta näyttävä tekstiviesti on ohjannut käyttäjän www.smartpostkoodi.net tai www.smartpostseuranta.com-verkkosivulle.

Tietojen kalastelua varten tehty väliaikainen sivusto on pyytänyt tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla. Ainakin Nordean ja OP:n verkkopankkitunnuksia ja henkilötietoja hyödyntämällä on haettu pikalainoja.

 

Lue myös: Valeviesti tuli Postin aitoon viestiketjuun: Koronakevät on suosinut huijareita

 

Lainarahat on siirretty heti suomalaiselle pankkitilille ja nostettu välittömästi ulos automaatista Virossa.

– Huijaukset ovat ammattimaisesti toteutettu. Verkkosivu on kaikilla kerroilla ollut käytössä vain yhden viikonlopun, jonka aikana tekstiviestejä on lähetetty paljon. Rahat on nostettu muulien avulla samana viikonloppuna, rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisilaitokselta kertoo tiedotteessa.

Rahojen nostamiseen on käytetty muuleja eli henkilöitä, joiden tehtävänä on vastaanottaa rikoksella hankittua omaisuutta ja toimittaa se ketjussa eteenpäin. Muulina toimiminen on rangaistava teko.

Jos olet saanut vastaavan tekstiviestin ja antanut joitakin tietoja huijaussivustolle, ota välittömästi yhteyttä pankkiisi ja tee sen jälkeen ilmoitus poliisille.

Päivän lehti

15.8.2020