Kanta-Häme

Postin pakettiautomaatit saavat uusia kilpailijoita - luvassa ainakin 500 uutta automaattia

Agora Networks avaa ensi vuonna yli 200 automaattista pakettikioskia ja Lehtipiste rakentaa omaa 300 automaatin verkostoaan.
Agora-pakettikioski Helsingissä. Osa automaateista sijoitetaan nykyisten ulkomainostornien paikoille.

Posti saa tänä ja ensi vuonna useita uusia kilpailijoita omille pakettiautomaateilleen, kun Agora Networks ja Pakettipiste tuovat satoja uusia pakettiautomaatteja eri puolille maata.

Pisimmällä uuden verkostonsa kanssa on Lehtipisteen omistama Pakettipiste, jolla on vuoden loppuun mennessä käytössä jo yli 200 pakettiautomaattia ja ensi vuonna vielä noin sata lisää.

Agora Networks puolestaan rakentaa ensi vuoden aikana ainakin 200 automaattisen pakettikioskin verkoston.

Verkkokaupan nopea kasvu on tehnyt pakettiautomaateista kiinnostavaa liiketoimintaa.

Pakettipisteen S- ja K-kauppojen yhteyteen tuleviin automaatteihin voi vastaanottaa lähetyksiä Matkahuollon, PostNordin ja DHL Expressin toimittamina. Paketit voi myös palauttaa automaatin kautta.

Pakettipisteen automaatteja on yhtiön verkkosivun mukaan luvassa muun muassa Hämeenlinnan Tiiriön ja Forssan ABC-asemille. Turengissa Pakettipisteen automaatti toimii jo K-marketissa. Riihimäellä automaatti on Citymarketissa.

Pakettipisteisiin toimitetaan lähetyksiä aamuisin kello 5-9 välillä kuutena päivänä viikossa.

Suomalainen Agora Networks rakentaa ensi vuoden kuluessa ainakin 200 automaattisen pakettikioskin verkoston. Myös Hämeenlinna ja mahdollisesti myös Forssa saavat Agoran pakettikioskin.

Postin ja Pakettipisteen automaateista poiketen Agora-kioskeja sijoitetaan myös julkisille paikoille. Osa kioskeista tulee ulkomainosyhtiö Clear Channelin mainostolppien tilalle.

– Pakettikioskit sijoitetaan nimenomaan ulkotiloihin, jossa ne ovat käytettävissä ympäri vuorokauden, Agora Networksin toimitusjohtaja Jukka Lempiäinen kertoo.

Alkuvaiheessa paketteja toimitetaan Agoran automaatteihin PostNordin, DB Schenkerin, DHL:n ja Matkahuollon kautta. Kioskeista on mahdollista myös palauttaa paketteja.

Agoran automaatti poikkeaa perinteisestä lokeromallisesta pakettiautomaatista siten, että sen sisällä paketteja käsittelee KoneCranesin kehittämä automaattinen järjestelmä.

Nelimetrisen tornin ulkopuolella on mainosnäyttöjä ja tornin päälle voidaan sijoittaa esimerkiksi ilmanlaadun mittauspiste tai tukiasemia.

Ympäri vuorokauden ulkona toimivaa laitetta voidaan Jukka Lempiäisen mukaan käyttää myös tavaroiden turvalliseen siirtämiseen henkilöltä toiselle. Hän nostaa esimerkiksi verkkokirpputoriostoksen tai Airbnb-asunnon avaimet, jotka voi jättää automaatista noudettavaksi.

Ensimmäiset Agora-automaatit otettiin käyttöön viime viikolla Helsingissä. HäSa

Päivän lehti

23.1.2020