Kanta-Häme

Postinjakajien reitit täysremontissa

Vielä ennen pääsiäistä postityöntekijä Nelli Honkosen jakelureitti alkoi Hämeentien alkupäästä. Nyt reitin alku on siirtynyt muutama sata metriä kohti Vanajavettä, kun Verkatehtaan postit tulivat Honkosen jaettavaksi. Suurin lisätyö on kuitenkin tullut aamuun, kun Honkonen lajittelee myös osan hauholaisten posteista.

– Lisätyö on näkynyt. Viikot ovat olleet vajaita, ja kuukauden vaihteen posti on myös tuonut oman lisänsä, postityöntekijöiden luottamusmiehenä toimiva Honkonen kertoo.

Itella Posti oy:ssä otettiin pääsiäispyhien jälkeen käyttöön yhteistoimintaneuvottelujen jälkeiset uudet työvuorot. Joissakin kaupungeissa, kuten Kuopiossa ja Turussa, työvuorojen uudelleenjärjestelyjen takia postia on jäänyt kokonaan jakamatta.

Hämeenlinnan seudun palveluesimiehen Ari Elovirran mukaan alueella on toistaiseksi saatu kaikki jaettua, kun irtisanotuilla työntekijöillä on vielä ollut irtisanomisaikaa jäljellä.

– Viime viikolla on jäänyt joitakin yksittäisiä talouksia jakamatta, mutta mitään massaesiintymää ei tässä suhteessa ole ollut. Tämä on vielä alkukangertelua, Elovirta toteaa.

Joka kymmenes irtisanottiin

Yhteistoimintaneuvottelut käynnistettiin tammikuussa postin perusjakelussa, koska kirjepostin määrä on vähentynyt. Maaliskuussa päättyneiden neuvottelujen seurauksena Itella lähetti kilometritehtaalle valtakunnallisesti 495 vakituista postityöntekijää. Neuvottelujen piirissä oli yli 8 000 työntekijää.

Itella Posti oy:n Kaakkois-Suomen aluepäällikön Niko Keinäsen mukaan irtisanottujen määrä vastaa postin määrän pienenemistä. Keinäsen mukaan osoitteellinen posti on vähentynyt valtakunnallisesti noin 10 prosenttia aikaisemmasta.

– Irtisanomiset eivät ole konkretisoituneet vielä, koska irtisanotuilla on ollut työssäolovelvoite. Volyymimäärän väheneminen on ollut kaikkein suurinta taajamatoimipaikoissa, Keinänen toteaa.

Hämeenlinnan, Hauhon, Hattulan ja Janakkalan alueilla päättyi yhteensä 10 vakinaista työsuhdetta. Lisäksi viisi postityöntekijää irtisanoutui vapaaehtoisesti. Ennen neuvotteluja henkilökuntaa alueella oli kaikkiaan 112.

Osoitteellisen postin lisäksi mainosposti on löytänyt tiensä asiakkaiden luukkuihin muiden yritysten kuin Itellan kautta.

– Hämeenlinnan alueella osoitteettoman postin väheneminen on ollut suurta. Siellä vähentymä on viime vuoteen verrattuna ollut 30 prosenttia, Keinänen sanoo.

Jakajien jaksaminen kortilla

Hämeenlinnassa postireitit muuttuivat yt-neuvottelujen seurauksena lähes kokonaan. Vanhoja, kärryillä jaettavia reittejä on muutettu polkupyörillä jaettaviksi, ja pyöräreittejä on muutettu autoreiteiksi.

Suurin muutos on kuitenkin se, että hauholaisten postit lajitellaan nykyisin Kantolassa ja toimitetaan Hauholle, jossa muutama työntekijä hoitaa jakelun. Postin asiakkaista juuri hauholaisilla totutut jakeluajankohdat ovat muuttuneet kaikista eniten.

– Kaupungissa postin saantiaika on saattanut muuttua pari tuntia, mutta se ei ole niin merkitsevä kuin Hauholla, jossa aamuisin postin tottuneet saavatkin sen nykyään iltapäivällä, palveluesimies Ari Elovirta toteaa.

Postissa arvellaan, että irtisanomisten todelliset vaikutukset nähdään vasta alkusyksystä. Postin määrä vähenee kesää kohti muutenkin.

Postin jakelutyöntekijöiden luottamusmies Nelli Honkonen on huolissaan siitä, miten henkilökunta jaksaa uusia työmääriä.

– Tunnelma työpaikalla on väsynyt. Moni nuori työntekijä irtisanottiin, koska määräaikaiset ja viimeisinä taloon tulleet lähtivät. Ikääntyvät jäivät, ja reitit pitenivät. Yhtälö on aika selvä, Honkonen summaa. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic